11/09/18

ART – ACT – BOX / UTORAK, 13/11/2018, 19,00 SATI

ART-ACT-BOX: Performativnost izložbe

Gradska galerija Striegl vas poziva na otvorenje izložbe ART-ACT-BOX!

Prepoznajući u konceptualnim radovima 60-ih i 70-ih godina 20. stoljeća kreativne taktike koje i danas mogu biti alati aktivacije svakodnevice i društvenoga angažmana, s plesačicom suvremenog plesa Zrinkom Užbinec, Andreja Kulunčić u sklopu suradničkog muzejskog projekta Performing the Museum 2016. osmišljava diskurzivno plesni projekt Izvedba izložbe: ART-ACT-BOX. On će postati polazište daljnjim istraživačkim suradnjama dviju umjetnica, propitivanjima medija i prezentacijskih formata. Izlučivanje građe iz muzejskih fundusa, njezina analitička i umjetnička preobrazba te izmještanje u izvanumjetničke prostore poput knjižnica, staračkih domova, kulturnih centara, srednjih škola i psihijatrijske bolnice, doslovno je prevođenje naslovne teme. Andreja Kulunčić, naime, doista „izvodi (i iznosi) muzej“ problematizirajući time aktualne prakse muzealizacije, metode komunikacije s publikom te institucionalne i neinstitucionalne prezentacijske prakse kao strateške odluke u prenošenju znanja i emancipatorskih potencijala umjetnosti.

Izložba ART-ACT-BOX u Sisku obuhvatit će različite fasete cjelokupnog projekta, njihove intencije, metode i analitičke pristupe, ostvarujući se u sveukupnosti kao složena prostorno vremenska konfiguracija.

Zamislimo za potrebe ovoga predgovora neku vremensku crtu na koju ćemo upisati dionice projekta. Na jednom njezinom kraju nalazit će se grafički ekvivalent preliminarnog istraživačkog procesa umjetnice, a na drugom, iako neomeđenom, izložba u Sisku. Zamišljena će crta obuhvatiti kontinuum koji zahvaća izvedbe, sudionike i posjetitelje, osamljeni i timski istraživački rad, historijski kontekst i aktualne parafraze analiziranih radova, dok će se u galeriji oprostoriti u tragovima prethodnih realizacija, u otiscima tijela i pokreta te u samom galerijskom prostoru kao mjestu preklapanja različitih, umjetničkih i vanumjetničkih, estetika.

U sisačkoj izložbi, povratkom u galeriju nastaje novi rad. Ovaj je put to instalacija građena na tragovima izvedbe ART-ACT-BOX, koja je održana prije postavljanja izložbe, uključujući uz to dokumentaciju i materijale prethodnih izvedbi kao otiske sudjelujućih tijela. (Iz predgovora Irene Bekić)

Projekt ART-ACT-BOX je koncipiran 2016. godine od strane vizualne umjetnice Andreje Kulunčić u sklopu projekta „Performing the Museum“ kustosice Jasne Jakšić (MSU Zagreb), i partnerskih muzeja Koroška galerija likovnih umetnosti (Slovenj Gradec), Muzej savremene umetnosti Vojvodine (Novi Sad) i Fundació Antoni Tàpies (Barcelona). U suradnji s autoricom, istraživanje muzejskih arhiva za potrebe projekta radile su Tihana Puc i Bella Rupena, koreografiju za izvedbu je razvila Zrinka Užbinec te dizajn kutije i materijala Dejan Dragosavac–Ruta. Izvedbe su izvodile plesne umjetnice, u Zagrebu Zrinka Užbinec, u Novom Sadu Ana Kreitmeyer, u Slovenj Gradecu Maja Kalafatić, u Barceloni Mar Medina.

Godine 2017. se nastavlja produkcija i provedba kroz nadogradnju performativnog dijela te osmišljavanje i realizacija izložbenog i diskurzivnog dijela uz aktivno uključivanje izvanumjetničke publike. Koordinatorica projekta je Martina Kontošić. Produkcija udruga MAPA. Izvedbe se realiziraju u Zagrebu, Čakovcu, Šibeniku, Pazinu i Karlovcu i izložba u prostoru Ateljea Žitnjak. Godine 2018. nastavljaju se izvedbe u Zagrebu, Poreču, Splitu, Rijeci i Sisku, te završna izložba rada u Gradskoj galeriji Striegl u Sisku.

Izložbi će prethoditi izvedba u suradnji s učenicima Gimnazije Sisak:

ART-ACT-BOX je objekt koji sadrži lako rasklopive rekvizite za izvedbu izložbe. Sadržaj je sastavljen na osnovu metoda i materijala koje su umjetnici koristili kao dio institucionalne kritike, aktiviranja zajednice ili publike te kritike društveno-političkog sustava tijekom 60-tih i 70-tih. Umjetnički radovi iz kojih su metode i materijali izvedeni, odabrani su iz zbirki i arhiva četiri muzeja koji sudjeluju u projektu.

Izvođačica, suvremena plesna umjetnica Ana Kreitmeyer, koristeći ART-ACT-BOX objekt pokretima i riječima (dijalozima, čitanjima, izjavama, snimljenim materijalima) zajedno s publikom – koju u sisačkoj Galeriji Striegl čine učenici srednje škole – „izvodi izložbu“. Objekt time postaje ujedno i rekvizit izvedbe. Cilj je sudionicima približiti navedenu umjetničku praksu i predstaviti kreativne alate za stvaranje i komuniciranje kritičkog sadržaja, prezentirajući umjetničke metode (npr. prijedlozi za akcije u javnim prostorima, izložbe-akcije, teorijske instalacije, arte utile, direktni rad, performansi, manifesti, geste tijelom i sl.) i jednostavne umjetničke materijale (ogledalo, selotejp, trake u boji, olovka, flomaster, baterijska lampa, kocke od kartona, razglednice i sl.) kroz interaktivnu izvedbu. Plesna umjetnica prema prethodno razrađenoj koreografiji, uzimajući elemente iz kutije sklapa dijelove izložbe, svojim gestama izvodi dio umjetničkih radova i uključuje publiku kao žive dijelove koreografije. Izvedba i dijelovi kutije osmišljeni su na osnovu odabranih umjetničkih procesa sljedećih umjetnika/ca i umjetničkih grupa: grupa TOK, Grupa šestorice autora, Pino Poggi, grupa KÔD, Bogdanka Poznanović, grupa Bosch+Bosch, Art & Language i Lygia Clark. Trajanje izvedbe je oko 45 minuta, nakon koje Andreja Kulunčić održava razgovor sa sudionicima kojim povezuje suvremene umjetničke prakse s taktikama i metodama umjetničkih intervencija 60-tih i 70-tih godina.

Oznake


povratak na popis novosti
Gradska Galerija Striegl, 2024. Sva prava pridržana. dizajn: Sven Sorić | izrada: Viktor