22/07/24

Connect/Reflect: Soareja s Hrvojem, 19/12/2019, 19,00 sati

U sklopu Connect/Reflect programa u Gradsku galeriju Striegl nam dolazi cijenjeni povjesničar i publicist Hrvoje Klasić.

Connect/Reflect program Gradske galerije Striegl ima za cilj kroz interdisciplinarne i interaktivne programske prakse, intenzivnije povezati publiku različitih dobnih i interesnih skupina s programima na polju suvremene umjetnosti, kulturnih i različitih diskurzivnih praksi.

S radošću i veseljem najavljujemo program pod nazivom ”Soareja s Hrvojem” u sklopu kojeg ćemo kroz razgovor dr. sc. Hrvoja Klasića i prof. Ljiljane Lekanić Kljaić predstaviti dvije knjige ovog autora: ”Bijelo na crno: lekcije iz prošlosti za budućnoti” i ”Mika Špiljak – revolucionar i državnik”. Obje knjige je izdala Naklada Ljevak 2019. godine.

”Bijelo na crno: lekcije iz prošlosti za budućnost” čine kolumne koje Hrvoje Klasić objavljuje u tjednom ritmu na portalu Net.hr. Ove kolumne, osim što su vrlo čitane i komentirane, čitatelje ne ostavljaju ravnodušnima. Klasić u svojim kratkim esejima vrlo elokventno, zanimljivo i argumentirano podsjeća javnost na važnost dijaloga i međusobnoga uvažavanja pišući protiv sprege politike i kriminala, obnavljanja fašističko-nacističkog svjetonazora, opstrukcije demokracije i lažirana povijesnih činjenica.

Knjiga ”Mika Špiljak – revolucionar i državnik” je pisana u obliku biografije, ali je ona i više od toga, jer se ne bavi isključivo ulogom Špiljaka u određenim događajima nego analizira i objašnjava neke od najvažnijih fenomena i izazova koji su obilježili prošlo stoljeće.

Osnivanje Sisačkoga partizanskog odreda, odnos prema poraženima u Zagrebu nakon oslobođenja 1945., odnosi Katoličke crkve i socijalističke Jugoslavije, odnos Mike Špiljaka s Titom, Bakarićem i nizom uglednih svjetskih državnika 20. stoljeća, uloga Špiljaka u političkom usponu Franje Tuđmana krajem 1980-ih samo su neke od tema obrađenih u knjizi „Mika Špiljak – Revolucionar i državnik“. Prateći životni put i profesionalnu karijeru Mike Špiljaka autor u knjizi obrađuje neke od ključnih procesa i događaja hrvatske povijesti 20. stoljeća.

///

Hrvoje Klasić rođen je 1972. u Sisku. Godine 1997. diplomirao je na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Na istom je fakultetu magistrirao i doktorirao. Od 1995. zaposlen je kao profesor povijesti na sisačkoj gimnaziji, a od 2003. na Filozofskom fakultetu, Odsjeku za povijest. Dobitnik je Godišnje nagrade Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu za 2006. godinu. Iste godine dobio je i Godišnju nagradu grada Siska za knjigu “Hrvatsko proljeće u Sisku”. Suautor je dokumentarne serije “Hrvatsko proljeće”, nastale u produkciji Hrvatske radio-televizije.
Godine 2012. objavio je značajnu i hvaljenu knjigu “Jugoslavija i svijet 1968.” u izdanju Naklade Ljevak, koja se našla u užem izboru za dvije nagrade (Kiklop i Jutarnji list). Početkom 2019. godine objavio je knjigu popularnih kolumni “Bijelo na crno: Lekcije iz prošlosti za budućnost” s portala Net.hr te ”Mika Špiljak – revolucionar i državnik”.
Dobitnik je nagrade „Svetozar Pribičević“ za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa za 2016. godinu.

Ulaz je slobodan i besplatan, stoga nemojte se ustručavati doći u Gradsku galeriju Striegl na našoj novoj lokaciji na 1. katu Holandske kuće, Rimska 10, Sisak.

Oznake


povratak na popis novosti
Gradska Galerija Striegl, 2024. Sva prava pridržana. dizajn: Sven Sorić | izrada: Viktor