21/06/19

Davor Konjikušić: Crveno svjetlo / predstavljanje knjige, petak, 21/6/2019, 20,00 h

Uoči obilježavanja Dana antifašističke borbe, pozivamo vas na predstavljanje knjige ”Crveno svjetlo – jugoslavenska partizanska fotografija i društveni pokret 1941.-1945.” u izdanju Rosa-Luxemburg-Stiftunga i Kolektora – Centar za vizualne umjetnosti koja će se održati 21. lipnja 2019. godine u Gradskoj galeriji Striegl s početkom u 20,00 sati.

Na predstavljanju knjige će govoriti: Nataša Mataušić, dr. sc. Sanja Horvatinčić (Institut za povijest umjetnosti), i Davor Konjikušić (autor), dok će razgovor moderirati Alma Trauber.

Knjiga Crveno svjetlo sveobuhvatna je studija ispisana na 400 stranica s preko petsto ilustracija u kojima se detaljno istražuje fenomen partizanske fotografije u periodu od 1941.-1945. godine, odnosno njena društvena, propagandna, agitacijska i na kraju umjetnička funkcija.

Iz zaključka autora:

Danas se doista vodi politička borba nad vizualnim označiteljima i reprezentacijom svijeta. Želimo vjerovati da će upravo u tim borbama ova knjiga naći svoje značajno mjesto jer se ideologija reprezentira, među ostalim, i fotografijom. U globalnom svijetu kapitalističke razmjene i fotografski arhivi postaju roba. Vodeći svjetski fotografski arhivi poput Getty Images imaju ambiciju odnosom vlasništva uspostaviti kontrolu nad vizualnim jezikom na planetarnoj razini. U takvim arhivima nećemo naći fotografije koje diseminiraju snažne političke poruke niti
fotografije socijalnih borbi. U lokalnom kontekstu uništavanje arhiva, njegovo sustavno zanemarivanje i konstantno fabriciranje lažnih činjenica nailazi na nezgodan materijal reprezentiran u ovoj knjizi. Upravo je političko djelovanje ovakvog arhiva i njegova jasna i nedvosmislena kontekstualizacija u kontekstu političke borbe potrebnija više no ikada.


Članovi Kazališta narodnog oslobođenja Jugoslavije za vrijeme pripreme za priredbu koja je održana u čast Drugog zasjedanja Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije u Jajcu 1943. Na fotografiji su slijeva na desno: Anika Radošević, Žorž Skrigin, Nada Borozan. Autor: Žorž Skrigin. znaci.net

Žena s narančama. Čiovo, 1942. Autor: Živko Gattin. Fotografije ustupila Ingrid Gattin Pogutz.

Ulazak Jugoslavenske armije u Zagreb, 8. svibnja 1945. Muzej Jugoslavije VIS_291_35

Oznake


povratak na popis novosti
Gradska Galerija Striegl, 2024. Sva prava pridržana. dizajn: Sven Sorić | izrada: Viktor