28/10/20

Davor Konjikušić: Priče o budućnosti / otvorenje izložbe: 17/5/2019, 19,00 h

Gradska galerija Striegl predstavlja izložbu suvremenog hrvatskog fotografa Davora Konjikušića pod nazivom ”Priče o budućnosti”.

Bilo da se radi o konceptualnoj, dokumentarnoj ili socijalnoj fotografiji ili bilo kojem drugom formalno-identifikacijskom smjeru kojem suvremena fotografija danas može pripadati, elementarno svojstvo fotografije je da čini stvari vidljivima ili razotkriva i ukazuje na nešto što se ne vidi na prvi pogled. Proizvodnja takve vrste vidljivosti djeluje kao svojevrsna optička iluzija ili fatamorgana koja istovremeno skriva i otkriva društvene, političke ili intimne odnose ugrađene u procese proizvodnje značenja. Svijest o tome da se situacije i okruženja u kojima se fotografirani sadržaj nalazi ne završavaju na rubu fotografije upućuje na eksterne procese i kontekste koji zahtijevaju našu pažnju, a upravo je to predominantno u Pričama o budućnosti u kojima autor donosi konkretne prizore iz riječkog 3. maja, pulskog Uljanika i sisačke rafinerije:

”Vjerujem da u ovom trenutku prisustvujemo nečemu važnome. Nestanak industrijske proizvodnje možemo sagledavati prije svega kroz društveni horizont koji će nas podsjetiti na nestanak radnika, na iznevjeravanje industrijskih obećanja o sveopćoj modernizaciji. Kao što je industrijalizacija nekada radikalno i strukturno mijenjala gradove, tako i današnja deindustrijalizacija iznova strukturalno mijenja društvo i oblike rada. Te promjene tema su ovog fotografskog i opservacijskog rada u nastajanju. Priče o prošlosti danas su priče o sadašnjosti, a priče o aktualnom trenutku priče o budućnosti. Istovremeno industrijski pejzaži i portreti tek su podloga za priču o ljudima koje ti industrijski prostori oblikuju, a same tvornice postaju simboli jedne šire priče koja donosi neizvjesnu sutrašnjicu.” (Davor Konjikušić)

///

Davor Konjikušić (1979.) je na Akademiji dramske umjetnosti završio preddiplomski studij snimanja i diplomski studijfotografije, na kojem je magistrirao s temom Fotografija i moć. U svojoj umjetničkoj praksi služi se fotografijom kao primarnim medijem za artikulaciju autorskog koncepta u kojem propituje odnose između osobnog i javnog, intimnog i društveno-političkog. Fotografiju povezuje s tekstom, arhivom, nađenim predmetima i videom. Zanima ga uloga fotografskog medija u uspostavljanju odnosa moći i kontrole. Autor je i snimatelj nekoliko nagrađivanih dokumentarnih filmova: ‘Trajno nastanjeni stranac’, ‘Izbrisani’, ‘Povratak’… Radio je kao novinar i snimatelj za produkcijsku kuću Fade In, gdje je između ostalog bio i član upravnog odbora. Osnivač je i voditelj fotografske radionice Drugi Kadar.

Za svoj rad je, između ostalog, 2013. godine nagrađen u kategoriji profesionalnog koncepta na festivalu Rovinj Photodays. Na istom festivalu je i 2016. godine nagrađen prvom nagradom u kategoriji umjetničkog koncepta. Dva puta je izlagao na godišnjoj izložbi Nagrade za hrvatsku suvremenu umjetnost T-HT@MSU. Na Slavonskom bijenalu je za svoj rad Sveti ljudi osvojio nagradu Ex Aequo. Radovi mu se nalaze u fundusu Muzeja grada Zagreba i Muzeja za umjetnost i obrt. Finalist je Nagrade Radoslav Putar za najboljeg hrvatskog mladog umjetnika 2018. godine. Radi kao umjetnički asistent na Katedri za fotografiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. 

_______________
Izložbu ćemo otvoriti kroz razgovor s umjetnikom, s početkom u 19,00 sati.Veselimo se vašem dolasku, a ulaz je slobodan i besplatan.

Oznake


povratak na popis novosti
Gradska Galerija Striegl, 2020. Sva prava pridržana. dizajn: Sven Sorić | izrada: Viktor