17/03/13 - 04/06/13

100 x Francuska – francuska fotografija od početka do naših dana

Gradska galerija Striegl i Foto klub Siscia obscura u suradnji s Francuskim institutom Zagreb ugošćuju međunarodnu izložbu ”100 x Francuska – francuska fotografija od početka do naših dana” autorice Sophie Schmit. Otvorenje izložbe će se održati 17. lipnja 2013. godine s početkom u 19,00 sati u prostoru Foto kluba Siscia obscura, I.K. Sakcinskog 2, Sisak i Gradske galerije Striegl.

Izložba predstavlja bogatu francusku fotografsku baštinu od njezinih početaka. Izloženi su radovi slavnih umjetnika Eugènea Delacroixa, Edgara Degasa koji su se služili fotografijama kako bi ustanovili priručnik ikonografskih predložaka, ali i Marcela Duchampa koji je snimio probni snimak za knjigu smotak cigarete koja mu je trebala za ilustraciju naslovnice knjige. Nadrealisti Man Ray, Dora Maar, Raoul Ubac su se poigravali tehničkim eksperimentima pa fotografijom ne reproduciraju stvarnost nego ona postaje svrhom stvaranja.

Zanimljivo je vidjeti i Eiffelov toranj u gradnji iz 1888., presnimku originalnih fotografija iz Musée d’Orsay, ali i fotografiju Henrija Cartier-Bressona Nedjelja na obali rijeke Marne iz 1938. jednog od najpoznatijih svjetskih fotografa, kasnije i jednog od osnivača agencije Magnum. Iz posljednje četvrtine 20. stoljeća mogu se vidjeti radovi Jeanloupa Sieffa, Jean-Marca Bustamantea, fotoreporterke Janine Niépce, nećakinje pionira Nicéphorea Niépcea. Ukupno je predstavljeno stotinu suvremenih presnimaka originala, faksimila, suvremenih ink-jet otisaka, ali i nekoliko originala.

Oznake

povratak na izložbe
Gradska Galerija Striegl, 2024. Sva prava pridržana. dizajn: Sven Sorić | izrada: Viktor