30/10/18 - 10/11/18

Ivana Tkalčić / Obiteljska mitologija

Ivana Tkalčić pripada mlađoj generaciji suvremenih umjetnica koja svojim dosadašnjim radom i projektima kao i aktivnim sudjelovanjem na brojnim europskim rezidencijalnim programima zauzima posebno mjesto unutar suvremene umjetničke scene.

Izložbom u Gradskoj galeriji Striegl predstavlja se radovima koji su nastali u sklopu njenog ciklusa Obiteljska mitologija: ”Sjećanja” i ”Hvala na povjerenju” čija neka od važnih ishodišnih polja interesa kontinuiraju i u novijim video radovima pod nazivom ”Twilight zone, snapchat, camera, text to speech”, ”_new world” i ”Paradise Now_”. Ivana Tkalčić u svom radu obuhvaća različite načine izražavanja što je u sklopu ove izložbe najevidentnije kroz kompleksnost artikulacije pojedinih medija koje koristi – arhivski i dokumentacijski materijali, kolaži, objekti, video radovi. Ono što je Ivanino tematsko i sadržajno polje interesa u kontekstu izložbe je istraživanje ”utjecaja obitelji i genetičke obiteljske podloge na pojedinca te na formiranje prve percepcije o svijetu kroz obiteljska sjećanja, dok je drugi važan segment utjecaj novih tehnologija i društvenih mreža na percepciju pojedinca”.

U katalogu izložbe donosimo vam razgovor s umjetnicom s kojom je o njenom dosadašnjem radu, inspiracijama i koncepcijskim ishodištima kao i o izložbenom konceptu kojim se predstavlja u Sisku, razgovarala Ana Ugarković.

povratak na izložbe
Gradska Galerija Striegl, 2024. Sva prava pridržana. dizajn: Sven Sorić | izrada: Viktor