28/08/15 - 10/10/15

Josip Diminić / Skulpture i crteži

Izložba Josipa Diminića prva je u nizu ciklusa izložbi umjetnika koji su sudjelovali u Koloniji likovnih umjetnika Željezara Sisak 1971.-1990. godine kojima će Gradska galerija Striegl nastojati u narednim godinama revalorizirati i iznova kontekstualizirati i predstaviti stvaralaštvo umjetnika čiji su radovi sastavni dio Parka skulptura Sisak, ali i samim time sastavni dio likovnog i kulturnog identiteta grada Siska.

Ovim ciklusom organizator želi uspostaviti i značenjsku i sadržajnu vezu s kontinuitetom umjetničkog stvaralaštva u Sisku koji je vezan uz djelovanje Kolonije likovnih umjetnika Željezare Sisak, ali s kritičkim naglaskom na sadašnje i zatečeno stanje.

Veza Josipa Diminića sa Siskom počinje njegovim sudjelovanjem u Koloniji likovnih umjetnika Željezara Sisak 1979. godine. Te godine je on u sklopu Kolonije realizirao dvije skulpture u metalu u suradnji s radnicima tadašnje Željezare pod nazivima Objekt I i Objekt II. Obje skulpture su sastavni dio Parka skulptura Sisak te je Objekt II tijekom 2014. godine i prva restaurirana skulptura tijekom III. konzervatorsko-restauratorske radionice u sklopu projekta Tvornica baštine Željezara Sisak u organizaciji Gradske galerije Striegl i Konzervatorskog odjela u Sisku.

Izložba Josipa Diminića, u svom malom i intimnom obliku presjeka rada (predstavljeni su radovi od početka 70-ih do 90-ih godina) nanovo otkriva ovog doajena. Imajući naglašeni povijesni kontekst, jer se neminovno vraćamo unatrag, ova izložba traži od nas spekulativni angažman, apsorpciju sadržaja na način da se intimno povezujemo s ovim radovima dok ih gledamo. Dok jedni pred nama organski rastu drugi nam se konfrontiraju, otežavaju kretanje kroz galerijski prostor, potvrđujući da su uspješno posvojili prostor u kojem se nalaze. Apstraktna subjektivnost Diminićevih radova poručuje nam da se ni u kojem obliku te forme nisu otuđile od prirode, već nam ju razotkrivaju prihvaćanjem činjenice da se vrednovanje i gledanje same prirode promijenilo. Isti biomorfni tok ruke koji uvijek traži smisao, rješenje, odgovor ili se tek poigrava s nama manifestirajući umjetnički proces, prepoznatljiv je jednako u apstraktnim i figurativnim radovima. Josip Diminić nije jedan od onih koji se prepuštaju subjektivnoj metafizičnosti i isključivoj materijalnosti forme, on je uvijek kritički svjestan i pomalo kreativno mističan.

Oznake

povratak na izložbe
Gradska Galerija Striegl, 2024. Sva prava pridržana. dizajn: Sven Sorić | izrada: Viktor