31/08/18 - 21/09/19

Marijan Glavnik / Od daha do oblika

Ljubav između kipara i materijala

Izložba ”Od daha do oblika: ljubav između kipara i materijala”, prva je sisačka, posthumna izložba Marijana Glavnika, umjetnika koji je većinu svog umjetničkog opusa realizirao u stvaralačkim kontekstima grada Siska. Ribe, čamci i ptice jednako čine najveći dio Glavnikovih zaokruženih i univerzalnih umjetničkih eksperimenata, koliko jednako čine i sastavni dio specifičnog, sisačkog kulturnog identiteta unutar kojeg su stvoreni.
Ovoj izložbi nije cilj retrospektivni uvid u životni/umjetnički opus Marijana Glavnika, već intimna posveta umjetniku kroz uspostavljanje međuodnosa između intimnog, privatnog i javnog konteksta njegovog djelovanja. Izložbeni koncept počiva u posredovanju između umjetničkog djela, osobnog predmeta i intimnih zvučnih zapisa osoba bliskih umjetniku. Svaki od tih segmenata u kontekstu izložbe interferira i stvara nova značenja u razumijevanju i interpretaciji umjetnosti i osobe Marijana Glavnika.
Zvučne zapise su dali: Ivana Glavnik, Brankica Iris, Slobodan Nikolić, Milenko Krešić, Nikola Tadić, Damir Kukuruzović, Janko Brnardić, Dražen Vučić, Vladimir Jakša i Ivan Mareković.
Sve radove za ovu izložbu ustupila je obitelj Marijana Glavnika, kćer, Ivana Glavnik i sin, Tomislav Glavnik.

///

Marijan Glavnik je rođen 22. srpnja 1950. godine u Virju, gdje je pohađao Osnovnu školu, a Školu primijenjene umjetnosti i Akademiju likovnih umjetnosti završio je u Zagrebu (1976.). Prvu godinu studira u klasi profesora Želimira Janeša, a potom u klasi profesora Ivana Sabolića, kod kojega polazi i Majstorsku radionicu. Državnu službu napušta 1984. godine i odličuje se za poziv samostalnog umjetnika. Iste godine otvara u Sisku javni, stvaralačko- izložbeni atelier, koji je postao mjesto umjetničkih izlaganja i sastajanja poklonika umjetnosti. Sudjeluje na brojnim samostalnim i skupnim izložbama, a uz umjetničko stvaralaštvo, bavi se i osmišljavanjem uporabnih predmeta i uređivanjem interijera. Autor je Križnog puta za crkvu Sv. Josipa Radnika u Galdovu, Sv. Mihaela u Crncu kraj Siska potom u samostanu Sv. Frane u Splitu te vitraja, oltara i oltarnog reljefa za samostan Sestara Dominikanki u Virju. Javne skulpture postavljene su mu u Đurđevcu (Pijetao, 1981.), Petrinji (Spomenik palim petrinjskim braniteljima, 1997.), sisačkom Brzaju (Poljubac, 1987.), groblju Viktorovac (Križ poginulim hrvatskim braniteljima, 2004.), njemačkom gradu Heidenheimu (Sisačka šiklja, 2006.), u Petrinji ( Spomen obilježje poginulim braniteljima, 2002.), u Topolovcu ( Spomenik poginulim braniteljima, 2007.), na Cresu ispred samostana Sv. Frane (skulptura fra Placida Cortesea, 2007.), u Molvama ispred samostana ( skulptura Uznesenja Blažene Djevice Marije, 2011., dva reljefa – spomen ploče graditeljima župne crkve, 2013., te arhitektu Franji Kleinu, 2014.); Spomenik palim braniteljima Komareva 2012. godine. Izlagao je na četrdesetak izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Godine 2008. objavljena je monografija „Marijan Glavnik“ autora Borisa Vrge. Umro je 31. kolovoza 2017. godine, a pokopan je na sisačkom gradskom groblju. U ostavštini je ostavio više od 600 skulptura, reljefa, slika od kojih većina nije nikada prezentirana javnosti, a plod je neumornog stvarateljskog djela, ovog prerano preminulog suvremenog kipara i umjetnika.

///

Na otvorenju izložbe, 31/8/2018, od 19,00 sati, nastupit će Damir Kukuruzović Django group i odsvirati svoj glazbeni hommage ovom značajnom sisačkom umjetniku.

Damir Kukuruzović Django group svojevrstan su homage glazbi Djanga Reinhardta. Na svom glazbenom putu Kukuruzović je surađivao s najznačajnijim imenima iz svijeta jazza, kao što su Stochelo Rosenberg, Adrian B. Burns , Paulus Schafer, Robin Nolan, Raphael Fays, Yorgui Loeffler, Wawau Adler, Zoran Predin, Vlatko Stefanovski, Boško Petrović, Angelo Debarre, Joscho Stephan, Sinan Alimanović i mnogi drugi.
U Sisku 2005. godine odlučuje se utemeljiti Siscia jazz club internacionalnog značaja, te međunarodni festival jazza i bluesa (Siscia open jazz & blues festival) na obalama Kupe, koji su do sada posjetili mnogi svjetski jazz glazbenici. Dodijeljena mu je nagrada za najistaknutijeg akustičnog jazz gitaristu Hrvatske, a 2013.godine dobiva priznanje za iznimno gitarističko umijeće i promociju hrvatske jazz glazbe u svijetu. Fender Mega Muzika 2015. godine Siscia jazz club je proglasila najboljim glazbenim klubom u Hrvatskoj.

….univerzalno kolaž glazbalo Marijana Glavnika postalo je trajnim, prepoznatljivim logom Siscia jazz cluba u kojem je volio provoditi svoje vrijeme. A za mene? Za mene je bio tvornica krasnih misli i ideja.

Damir Kukuruzović

 

Oznake

povratak na izložbe
Gradska Galerija Striegl, 2024. Sva prava pridržana. dizajn: Sven Sorić | izrada: Viktor