07/05/19 - 15/05/19

Other Aspects: Marinko Sudac Collection / Autopsia Archive 1979 – 1989

AUTOPSIA ARCHIVE 1979 – 1989
_____________________________
OTVORENJE: 7. svibnja 2019. (utorak) u 19,00 sati
TRAJANJE IZLOŽBE: 7. – 15. 5. 2019.

OTHER ASPECTS – MARINKO SUDAC COLLECTION
______________________________

Gradska galerija Striegl predstavlja kolaboraciju s Kolekcijom Marinko Sudac i Institutom za istraživanje avangarde pod nazivom: ”Other Aspects / Drugi aspekti”.

Ovom specifičnom suradnjom u Gradskoj galeriji Striegl bit će realizirane izložbe iz Kolekcije Marinko Sudac koje će ukazati na umjetnike i njihove manje eksponirane radove kao i cikluse radova, koji potvrđuju ”druge i drugačije aspekte” i pozicije unutar umjetničkih tendencija avangardnih umjetničkih oblika i praksi 20. stoljeća od kojih neke kontinuiraju i danas. Tragom istraživačkih zaokreta i aktualiziranjem dijaloškog odnosa umjetničkih i antropoloških praksi, a time i prepoznavanjem ”zajedničkog polja na kojem se razmjenjuju politički i estetski ciljevi” (prema Francescu Maranu), nastojat ćemo ovim programom ukazati na mogućnosti novih čitanja radova koji se nalaze u Kolekciji Marinko Sudac.

Prva izložba u sklopu programa Other Aspects bit će: ”Arhiv Autopsie 1979.-1989.”.

Autopsia je depersonalizirani umjetnički projekt koji se bavi glazbenom, filmskom/video i likovnom produkcijom. Okuplja autore različitih profesija u realizaciji multimedijskih projekata. Umjetnička praksa je započeta u Londonu krajem 1970-ih, kako bi u 1980-im bila nastavljena u umjetničkim centrima bivše Jugoslavije. Od 1990. godine Autopsia djeluje iz Praga.

Kolekcija Marinko Sudac iz Zagreba obuhvaća umjetnička djela idejno progresivne avangardne, neoavangardne i postavangardne umjetnosti te morfološki i po konceptu sličnih umjetničkih pojava i raznorodnih praksi eksperimentalne umjetnosti nastalih u vremenskom rasponu od početka 20. stoljeća sve do pada Berlinskog zida.
Heterogena Kolekcija sadrži velik broj umjetničkih djela: od umjetničke i stručne korespondencije, ponekad čitavih arhiva i biblioteka, slika na platnu, crteža, kolaža, grafika i drugih slikarskih i grafičkih tehnika, preko umjetničkih fotografija, dokumentarnih fotografija, fotograma i drugih fotografskih eksperimenata, filmskih zapisa i eksperimentalnih antifilmova, do umjetničkih koncepata, projekata, nacrta, skulptura, objekta, instalacija i ambijenata. Interesno područje istraživanja Kolekcije zahvaća prostor od Baltika do Crnog mora, s posebnim naglaskom na teritorij Središnje i Istočne Europe.

Izlagačka politika i praksa Kolekcije Marinko Sudac od početka je uključivala nekonvencionalne prostore, alternativne oblike izlaganja i neočekivane lokacije. Projektom u gradu Sisku želimo ponovno oživjeti vremenom zatomljenu suvremenu umjetničku produkciju i interes za nju koji, unatoč svim društvenim i gospodarskim poteškoćama, još uvijek izvire iz grada. Također, vjerujemo da suvremena umjetnost i vrhunska djela i umjetnici ne smiju biti centralizirani isključivo u velikim sredinama, već da se umjetnički sadržaji i didaktičke paradigme djelovanja trebaju odvijati ondje gdje postoji elan i interes za to. Upravo je zato i odabran Sisak.

Oznake

povratak na izložbe
Gradska Galerija Striegl, 2024. Sva prava pridržana. dizajn: Sven Sorić | izrada: Viktor