09/09/09 - 20/06/24

Otvorenje Gradske Galerije Sisak, s lijeva na desno:Tonko Maroević, Dinko Pintarić, Slavo Striegl, Zoran Burojević

Otvorenje Gradske galerije Striegl

U Sisku, gradu duge i bogate povijesti, s ostacima i tragovima keltske i rimske kulture, sredini koja je iznjedrila brojne poznate umjetnike, večeras je na prigodnoj svečanosti otvorena Gradska galerija sa stalnim postavom poznatog sisačkog akademskog slikara prof. Slave Striegla.

Sisak je svoju Gradsku galeriju otvorio u najstrožem središtu grada, u glavnoj Ulici Stjepana i Antuna Radića, na površini od 404 četvorna metra. Galeriju je otvorio sisački gradonačelnik Dinko Pintarić koji je čestitao idejnom autoru uređenja prostora arhitektu Željku Kovačiću, rođenom Siščaninu, autoru postava Siščaninu Zoranu Burojeviću i izvođaču radova, tvrtki GME iz Sunje na uređenju prostora galerije.

Sisak je oduvijek bio grad kulture, umjetnosti i umjetnika. Otvaranjem Gradske galerije, Grad Sisak ispunjava mali dio svojeg trajnog duga prema umjetnicima koji su kroz prošlost stvarali u rodnom gradu i onima koji sada umjetnički djeluju u Sisku, rekao je Pintarić. Izrazio je posebnu radost što će se u Galeriji nalaziti stalni postav sisačkog slikara Slave Striegla, koji je svojim slikama ovjekovječio Sisak od prve polovice prošlog stoljeća do današnjih dana.

Prigodnom svečanošću također je predstavljena Monografija o stvaralaštvu prof. Striegla, koju je priredio Zoran Burojević, a o kojoj su pred brojnim uzvanicima i posjetiteljima govorili recenzenti Tonko Maroević i Dino Milinović.

Otvorenju Gradske galerije bio je nazočan i Siščanin Davorko Vidović, ministar rada i socijalne skrbi, koji je prof. Striglu čestitao rođendan, dok je Gradu Sisku čestitao na otvorenju reprezentativne galerije, dostojne slavne sisačke prošlosti, bogate umjetničkim djelima i umjetnicima koji su svojim stvaralaštvom životu u tom gradu davali umjetničku i duhovnu dimenziju.

Gradu Sisku, svima koji su radili na uređenju Galerije i njegovog postava, srdačno se zahvalio i autor stalnog postava prof. Striegl, koji je istaknuo da je živio za slikanje i umjetnost, ali da mu je žao što nije više stvarao, jer mu sada starost i sve slabije zdravlje ne dopuštaju da stvara koliko bi htio.

IZVOR: www.index.hr/vijesti/clanak/sisak-dobio-gradsku-galeriju/158019.aspx

Oznake


Warning: Attempt to read property "post_title" on string in /home/galestri/public_html/wp-content/themes/galerijastriegl/singular.php on line 139

Deprecated: strlen(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /home/galestri/public_html/wp-content/themes/galerijastriegl/singular.php on line 139
sljedeća izložba
povratak na izložbe
Gradska Galerija Striegl, 2024. Sva prava pridržana. dizajn: Sven Sorić | izrada: Viktor