16/07/19 - 31/07/19

Rastemo zajedno u Gradskoj galeriji Striegl

Prilog suradnji u okviru programa Agencije lokalne demokracije Sisak: Volonterski centar Sisak i Gradska galerija Striegl kao dijeljeni i otvoreni prostori

U mreži brojnih strategija djelovanja umjetničkih galerija koje uključuju u svoje programe različite oblike suvremenih umjetničkih praksi u kontekstu povezivanja s lokalnom zajednicom, Gradska galerija Striegl je pokrenula program pod nazivom ”Shared Space” u sklopu kojega se galerijski prostor ustupa na određeni vremenski period lokalnoj zajednici s ciljem povezivanja različitih oblika djelovanja na polju kulture i suvremene umjetnosti te aktivnog uključivanja građana kroz posredne oblike rada unutar gradske ustanove. Na ovaj način Gradska galerija Striegl ”otvara” svoj fizički i prošireni prostor djelovanja (u diskurzivnom, medijacijskom smislu) lokalnim ustanovama, udrugama, pojedincima.
Prvu ediciju ovog programa u 2019. godini realizirali smo u suradnji s Agencijom lokalne demokracije Sisak i njihovog programa Volonterski centar Sisak, izložbom ”Rastemo zajedno”/Izložba fotografija sisačkih volonterskih programa 2018. Ova izložba predstavlja fotografsku, audio i video dokumentaciju volonterskih programa koje su provodile udruge i ustanove, no i otvorenu platformu za prezentaciju aktivnog volonterskog djelovanja na području grada Siska tijekom 2018. godine. Ovim programom galerijski prostor postaje prostor informiranja, razmjene iskustva te izvedbeni prostor na onoj komunikacijsko-prezentacijskoj razini koja ima za cilj ukazati na potencijale aktivnosti koja izravno utječe na doprinose zajednici, tj. cijelom društvu u širem kontekstu, a to je u ovom slučaju volonterstvo. Volontiranje zauzima sve važniju ulogu u suvremenom društvu: od izravnog utjecaja na osnaživanje pojedinaca i time široki spektar doprinosa u ekonomskom i društvenom razvoju zajednice do izuzetno važnog potencijala, a to je onaj kohezivni. Realizacijom ovog programa i ovakvog oblika suradnje želimo ukazati i dati svojevrsnu podršku činjenici da je upravo volontiranje jedan od najvažnijih resursa za provođenje društvenih promjena. Umjetnički programi koje provodi Gradska galerija Striegl imaju predznak aktivnog djelovanja u javnom prostoru s tendencijom što vidljivijeg aktivističkog djelovanja i podupiranju oblika društvenog rada unutar i sa zajednicom. Kada se raspravlja o ulozi umjetnosti u pokretanju društvenih promjena, postoje dva opća pristupa: perspektiva umjetnika koji žele pridonijeti društvenim promjenama i perspektiva posrednika u provođenju društvenih promjena koji žele iskoristiti umjetnost za unapređenje ovih aktivnosti.

Pozivamo vas na otvorenje izložbe ”Rastemo zajedno/Izložba fotografija sisačkih volonterskih programa”, koju ćemo otvoriti u Gradskoj galeriji Striegl u utorak, 16/7/2019, u 20,00 sati.

Izložba je realizirana u okviru projekata “Volonterski centar Sisak” i “Volonterska mreža grada Siska” Agencije lokalne demokracije Sisak uz financijsku podršku Grada Siska i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.
Partneri ovog projekta su OŠ Braća Ribar i OŠ Budaševo-Topolovac-Gušće.

Veselimo se vašem dolasku.

Ulaz je slobodan i besplatan.

Oznake

povratak na izložbe
Gradska Galerija Striegl, 2024. Sva prava pridržana. dizajn: Sven Sorić | izrada: Viktor