17/12/04 - 23/12/04

Sisački slikarski krug (iz privatnih kolekcija)

17.12. – 23.12.2004.
Privatne zbirke brojnije su, sadržajnije i raznolikije no što se uobičajeno misli. Pretvorene u ambijentalne postave privatnih stanova i najintimnijih interijera, izvan su očiju i zanimanja javnosti, a samim time i zaštite te valorizacije nadležnih muzejskih ustanova.

Bez obzira na motive kolekcioniranja, gotovo sve poznate sisačke umjetničke zbirke izraz su svjesnog htijenja da se sabiru likovna djela zavičajnih umjetnika, budući da upravo ona najvjernije reprezentiraju i afirmiraju kulturološki okvir prostora i vremena u kojem su nastajala i opstoje. Kao takve, one ne predstvaljaju samo dragocjeni emocionalni kontekst zavičajne prošlosti i sadašnjosti, već i oblik osobnog čuvanja kulturnih dobara i umjetničke baštine uopće.

Već tradicionalno, sisački Sajam knjiga, inicira samostalne izložbe pokojnih i živih zavičajnih autora (Janeš, Gradiš, Antolčić) odavajući time, kako priznanje spomenutim umjetnicima, tako i zahvalnost sabiračima na njihovoj predanosti da javno eksponiraju dijelove svojih, s puno ljubavi, a nerijetko i osobnih materijalnih odricanja, stvorenih zbirki. Ta praksa afirmacije ideje kolekcioniranja nastavlja se i ovom izložbom, nastalom kao izraz nadasve motiviranog odnosa sakupljača prema zavičajnoj likovnosti i njihove težnje da upravo njene vrijednosti postanu nezaobilazan ulog konzumentima sisačkih kulturnih događanja.

Boris Vrga

prethodna izložba sljedeća izložba
povratak na izložbe
Gradska Galerija Striegl, 2024. Sva prava pridržana. dizajn: Sven Sorić | izrada: Viktor