02/06/11 - 30/06/11

Sisak u djelima umjetnika

Izložba postavljena u novom prostoru Gradske galerije Striegl u Rimskoj ulici br. 11

SISAK U DJELIMA UMJETNIKA

»Grad može biti inspiracija i ishodište, prolazna stanica i mjesto intuitivne sklonosti, utočište i mjesto iz kojeg je pobjeći… Neke stare i lirske gradove industrijalizacija je pretvorila u simbole iza kojih je teško pronaći inspirativnu vezu umjetnika i njihovih djela, s jedne, te gradova, s druge strane. Sudbina je to i Siska, koji sa svojim starim gradom u panorami i Kupom u pejzažu, povijesnim bitkama i mistikom svetog Kvirina, svojom blatnom plodnošću i kreštavim pticama što podjednako privlače i lovce i slikare, predstavlja mnogo dublju, neraskidivu vezu umjetnosti i prostora.« (Grozdana Cvitan, Razglednice i eseji sisačke likovnosti, Zarez, VIII/193, 2006.)

Gradska galerija Striegl ima čast pozdraviti vas u novom galerijsko-izložbenom prostoru koji otvara svoj vrata za javnost uoči samog Dana grada. Iz tog razloga odlučili smo dočekati posjetitelje izložbom koja predstavlja izbor radova na temu Siska.

Uvodna konstatacija o predestiniranosti sisačkih umjetnika na doživljaj vlastitog grada kao trajne inspiracije i ishodišta, pokazala se i kroz povijesno-umjetnički pregled ovog kraja sasvim ispravnom tezom. Sjetimo se umjetnika čiji radovi ovom prilikom nisu izloženi, a koji su u svom opusu, barem u jednom njegovom segmentu, tematski zahvatili Sisak: Josip Crnobori, Ivan Heil, Miron Makanec, Milan Steiner, Želimir Janeš, Željko Gradiš, Mario Petrić, Lovro Findrik, Ivan Antolčić, Branko Čačić i još mnogi drugi. Taj dugi tematski kontinuitet potvrđuje i ova izložba kojoj je cilj ukazati na presjek tematskih interesa generacije umjetnika koji su za Sisak vezani, bilo rođenjem, bilo povremenim boravkom ili pak, ono što je u ovom slučaju najčešće, kontinuiranim djelovanjem: Slavo Striegl, Spomenka Zadrović, Marijan Glavnik, Ivan Mareković, Alem Biočić, Stjepko Rupčić, Davor Žilić, Marko Tadić i Ivan Novak.


NOVA IZLOŽBENA LOKACIJA GRADSKE GALERIJE STRIEGL

Kako bi Gradska Galerija Striegl, do uređenja i adaptacije ‘Kuće Striegl’, bila u mogućnosti vršiti svoju redovitu programsku i izložbenu djelatnost, te na taj način biti otvorena i dostupna javnosti, Grad Sisak je u svibnju 2011. godine unajmio prostor ukupne površine 150 m² na adresi Rimska ulica 11 u Sisku. U novom prostoru Gradska galerija Striegl će redovito organizirati izložbe, kao i popratne programe.

Oznake

prethodna izložba sljedeća izložba
povratak na izložbe
Gradska Galerija Striegl, 2024. Sva prava pridržana. dizajn: Sven Sorić | izrada: Viktor