12/01/12 - 27/01/12

Slavo Striegl / Grafike

Gradska galerija Striegl će započeti izložbenu sezonu 2012. godine izložbom koja će predstaviti izbor najznačajnijih radova iz grafičkog opusa Slave Striegla.

Izložba Strieglovih grafika je i program s kojim će Gradska galerija Striegl sudjelovati u manifestaciji ”Noć muzeja 2012.”, koja će se održati 27. 01. 2012., a galerija će na taj dan biti otvorena od 18 sati do jedan sat poslije ponoći.

»Izložba grafičkih otisaka Slave Striegla osobita je u odabiru svoje tehnike i time može biti sintezna kronološka rekapitulacija opusa, i može biti punktiranim uvidom u oblike i motive svojstvene njegovu umjetničkom rukopisu. Jer, stvarane su neprekinuto kronološki mapirajući čitavo njegovo stvaralaštvo. Predstavljaju se kao vrsni segment djela u kojemu je umjetnik – odabirom medija i tehnike, i povrh svega njegove specifične discipline – na izniman i sažet način pokazao senzibilitet za posebnost grafičkog izričaja. Ti ustvari rijetki, ali kontinuirano stvarani Strieglovi grafički otisci sačuvani u jedinstvenim primjercima, nikada mišljeni u serijama grafičkih otisaka i nakladama, već kao unikatni sažetak kompozicije i oblika – koji već u sljedećem otisku postaju inačica nove invencije – ostaju tako jedinstveno spremište njegove osjećajnosti i memorije, motivike i sadržaja. U istinskom smislu čine jedan oblik umjetničkog portfolia, oblik otisnutog ekstrakta oblikovne invencije i imaginacije. Nerijetko su preneseni kao krajnje reducirani znak, utisak i otisak recikliran i destiliran na grafičkoj matrici iz procesa stalnih bilježenja i skiciranja, slikanja i akvareliranja u “sjajnoj izdvojenosti” njegova umjetničkog stvaranja. Danas je ”sjaj Strieglove izdvojenosti” poznat i čašćen. Ono što ga je u solipsizmu unutrašnjeg svijeta i prividnoj nepomičnosti opusa predstavljalo umjetnikom siščanskog genius loci, danas je u hrvatskoj umjetnosti dobilo jasne obrise iznimne likovne poetike.«

(iz teksta ”Grafički ekstrakti Strieglova opusa”, autorice Margarite Sveštarov Šimat)

Oznake

prethodna izložba sljedeća izložba
povratak na izložbe
Gradska Galerija Striegl, 2024. Sva prava pridržana. dizajn: Sven Sorić | izrada: Viktor