10/11/16 - 25/11/16

Udruga Punkt / Grad na drugi pogled

GRAD NA DRUGI POGLED putujući je interdisciplinarni edukativno-izložbeni projekt koji povezuje promišljanje grada, produkciju radova renomiranih suvremenih umjetnika, edukaciju mladih na radionicama s umjetnicima, arhitektima i aktivistima te razvoj publike.

Izložba u Gradskoj galeriji Striegl prikazat će rezultate opsežnih tromjesečnih aktivnosti koje su se održavale od rujna do studenoga 2016. godine u Sisku, kroz radionički program u sisačkim osnovnim i srednjim školama, a u suradnji s Gradskim muzejom Sisak, Domom kulture Kristalna kocka vedrine, Festivalom Željezara te vizualnim umjetnicima Borisom Cvjetanovićem, Katerinom Dudom, Markom Tadićem, Tonkom Maleković, plesnom umjetnicom Irmom Omerzo, skupinom ARCHIsquad/odred za arhitekturu savjesti, Udrugom za promicanje vizualne kulture OPA i urbanim aktivistom Sašom Šimpragom.

Radionički program pratila su predavanja stručnjaka iz društveno-umjetničkih područja vezanih uz urbani kontekst, kojim je namjera pridonijeti uočavanju, propitivanju i imaginiranju prošlih, sadašnjih i mogućih budućih identiteta grada. U Gradskom muzeju Sisak tijekom listopada tako su predavanja održali aktivist za javni prostor Saša Šimpraga, dizajnerica Petra Milički, kulturna antropologinja i etnologinja Sanja Lončar te povjesničar Hrvoje Klasić.

U koprodukciji s Festivalom Željezara, u Narodnoj knjižnici „Vlado Gotovac“ Sisak, u listopadu je predstavljena i izložba “(Re)aktivna memorija” sisačkog umjetnika Marijana Crtalića.

Na završnoj izložbi u galeriji Striegl biti će predstavljeni radovi nastali u sklopu radionica s učenicima OŠ „Braća Bobetko“, OŠ „Braća Ribar“, OŠ „22. lipnja“, Gimnazije Sisak, Strukovne škole Sisak, štićenicima Dječjeg doma Vrbina, članovima Plesnog teatra i Plesnog studija Doma kulture Kristalna kocka vedrine, nastali pod vodstvom vizualnih i plesnih umjetnika, aktivista i arhitekata koji su svojim autentičnim autorskim i pedagoškim pristupom učenicima približili vlastite istraživačke i kreativne procese. Uz dijalog i kreativno korištenje sveprisutnih multimedijalnih gadgeta sudionici su na radionicama promišljali vlastiti grad ostvarujući rezultate u mediju videa, fotografije, pokreta, crteža i zvučne instalacije, ali i aktivističke akcije. Koristeći objektiv kamere na svojim mobitelima i fotoaparatima učenici su aktivirali „drugi pogled” na svoju okolinu, onaj koji uočava, fokusira, istražuje i potiče na promišljanje i zamišljanje drukčijih scenarija i slika stvarnosti.

U završnu izložbu uključeni su i kolaborativni radovi studenata MAP/APU-i iz Rijeke i MF-a iz Siska, nastali u uvodnoj sekvenci projekta 2015. godine, „Pogled na drugi grad“, uz suradnju s Galerijom Miroslav Kraljević i Festivalom Željezara, a u sklopu Grada na drugi pogled/Rijeka 2015.

Smješteni u jedinstveni prostor galerije, radovi umjetnika i polaznika ukupno devet radionica, grade multimedijalno ambijentalno tijelo satkano od mnogobrojnih subjektivnih i autentičnih pogleda na Sisak, a pred posjetitelje se postavlja izazov daljnjeg otkrivanja „drugog pogleda“ na poznato i svakodnevno. Grad se percipira i prisvaja u mnogoznačnosti perspektiva, a galerijski prostor sudjelovanjem se markira i postaje bliskim i poznatim.

Izložba će biti otvorena od 11. – 26. studenoga, radno vrijeme galerije: ut – pet 10 – 19 sati i sub 10 – 13 sati.

Kustosice i voditeljice projekta: Tonka Maleković i Tanja Vujasinović

Projekt Grad na drugi pogled/Sisak podržali su Grad Sisak, Ministarstvo kulture RH, HAVC i Zaklada Kultura Nova

 

Oznake

povratak na izložbe
Gradska Galerija Striegl, 2024. Sva prava pridržana. dizajn: Sven Sorić | izrada: Viktor