10/12/21 - 21/12/21

Zazidati pukotine, zatvoriti rupe

”Zazidati pukotine, zatvoriti rupe”: Izložba potaknuta posljedicama potresa u Sisku i okolici, Gradska galerija Striegl, 10/12/2021 – 21/12/2021

U Sisku se prošle godine dogodio razoran potres uslijed kojeg se promijenila vizura grada, ali i prirode. Osim na okoliš, potres je utjecao i na ljude. Na zgradama su nastale pukotine, a u tlu rupe. U ljudima se pojavila trauma, ali i veća svijest o pripadanju gradu kao prostoru i zajednici ljudi. Estetski shvaćene, ove pukotine i rupe mogu biti produktivne. One mogu poslužiti kao katalizatori estetske obrade traume, ali i biti percipirane kao simboli mogućnosti otpora, rasta, međusobne komunikacije, solidarnosti i empatije.

Godinu dana nakon potresa, Sisak vlastitim snagama iznalazi rješenja za regeneraciju cjelokupnog prostora, ali i nadograđuje preduvjete za što kvalitetniji i humaniji život ljudi.

Gradska galerija Striegl je nakon osam mjeseci otvorila svoja vrata javnosti, i dok su unutar izložbenog prostora i dalje tragovi oštećenja, prostor živi svoj novi život kroz upravo ovakve sadržaje koji su upućeni sadašnjosti te kritičkom pristupu s ciljem ukazivanja na različite aspekte života kojeg živimo, ali i uloge umjetnosti u njemu.

Potaknuti posljedicama potresa koje i dalje traju u Sisku i na Baniji, Alma Trauber iz sisačke Galerije Striegl, Marija Dejanović, pjesnikinja koja je odrasla u Sisku, te sisački fotograf Dorijan Šipuš, pokrenuli su multimedijalni i interdisciplinarni projekt s međunarodnim sudjelovanjem i suradnjom s relevantnim domaćim i inozemnim časopisima. Jedan od rezultata projekta je i izložba u Galeriji Striegl. Izložba donosi vizualno-tekstualni rad s tekstovima Marije Dejanović i fotografijama Dorijana Šipuša kao odgovora na potres – shvaćen doslovno i metaforički. Pozvane autorice i autori čiji tekstovi su također predstavljeni ovim projektom su: Ines Kosturin (Petrinja), Iva Damjanovski (Makedonija), Alen Brlek (Hrvatska), Tijana Rakočević (Crna Gora), Hristos Armando Gezos (Grčka) i Branka Selaković (Srbija). Tekstovi tematiziraju potrese, pukotine i rupe – shvaćene metaforički ili doslovno.  Dizajn izložbe potpisuje sisački međunarodno renomirani grafički dizajner Sven Sorić. Izložba će biti popraćena radionicom pisanja u Gimnaziji Sisak te posjetom učenika izložbi, koje će provesti Vesna Rogulja Mart.

Izbor iz tekstova bit će objavljen i u časopisu Tema, na internetskom časopisu Libartes, u makedonskom časopisu Okno te u grčkom časopisu Thraka.

Dorijan Šipuš donosi fotografske zapise interijera oštećenog i izmijenjenog potresom. Analitički bilježeći različite putanje pukotina na površini zida i razotkrivajući otkrhnute slojeve, ova fotografija nas drži u stanju istovremene nelagode, ali i bliskosti i intimnosti. Upravo su to prizori koji su postali životni parametar ostajanja ili odlaska, garancija sigurnosti ili nesigurnosti i novi ‘uzorak’ s kojim se suočavaju mnogi na potresom pogođenom prostoru. Dijelovi arhitekture i unutrašnjost nama anonimnog stambenog prostora, postaju poprište likovnih događanja, linijskih i svjetlosnih struktura koje u svojem naglašenom kontrastu ukazuju na oprečnosti i dvoznačnosti te krhkosti i solidnosti prostora koje nazivamo domom. S druge strane Marija Dejanović reagira tekstom koji dekonstruira motiv potresa u svim njegovim relacijama i posljedicama, kako u fizičkom prostoru tako i u onom mentalnom, kako u osobnom tako i kolektivnom. Marijina reakcija na potres proizlazi iz shvaćanja rupe i pukotine kao traume, u ljudima, prostoru i zajednici. Međutim, s druge strane tekstovi vezani uz svaku od fotografija ostvaruju se kao svojevrsni ‘katalizatori’, kako i sama autorica tvrdi, kao ‘simboli mogućnosti otpora, rasta međusobne komunikacije, solidarnosti i empatije’.

„Iskustvo potresa je osobno, ali i kolektivno. Ono ima izvor u epicentru potresa, stoga je lokalno, ali nadilazi granice jer je potresa mnogo i događaju se diljem planeta. Takvo iskustvo, koje proizlazi iz traume, može biti okidač za proces introspekcije, ali i za izražavanje solidarnosti. Cilj nam je bio uključiti lokalnu zajednicu u rad Galerije, omogućiti iskaz međunarodne solidarnosti upućen stanovnicima Siska i Banije, ali i upozoriti nadležne instance da problem obnove Siska i Banije i dalje postoji“, kaže Marija Dejanović.

„I rupe i pukotine shvaćene su u interrelacijama smještenima između naizgled izričite dokumentarnosti fotografije i metaforičnog i evokativnog jezika materijaliziranog riječju/stihom. U tom prostoru ovi fragmentarno obuhvaćeni motivi i isječci zaokružene tekstualne misli postaju mjesta prepoznavanja, poprišta kolektivnih i zajedničkih pitanja koja ne tonu u beznađe, već otvaraju prostore optimizma i daju razloge za ostajanje“, kaže Alma Trauber.

Izložbu će se u Gradskoj galeriji Striegl u Sisku moći posjetiti od 10. 12. 2021. do 21. 12. 2021.

Projekt je realiziran uz potporu Grada Siska i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

povratak na izložbe
Gradska Galerija Striegl, 2024. Sva prava pridržana. dizajn: Sven Sorić | izrada: Viktor