29/09/18

Martina Miholić / Sramote / interaktivna radionica s umjetnicom, 29/09/2018; 11,00-14,00 h

Gradska galerija Striegl najavljuje suradnju s umjetnicom Martinom Miholić.

Kao i u svojim brojnim dosadašnjim radovima, za izložbu u Gradskoj galeriji Striegl u Sisku, Martina će se baviti, odnosno bolje rečeno ispipavati, područje rodnih, spolnih, seksualnih i tjelesnih identiteta te osjećajem nelagode i srama, koji proizlazi iz nezadovoljavanja standarda i neuklapanja u obrasce ponašanja i stereotipe vezane uz tradicionalno poimanje konstrukta roda.Kada bismo pokušali definirati što je to osjećaj srama svakako bismo morali opaziti kako je jedan od najtežih osjećaja jer je gotovo uvijek skriven.Osjećaj srama je drukčiji od osjećaja krivnje. Osjećaj krivnje je fokusiran na ono što je osoba učinila, a osjećaj srama na to kakva je osoba, tj. što ona jest.

Martinu zanima taj osjećaj srama vezan uz činjenicu što osoba jest odnosno smatra da jest, u slučaju ako je to što ona jest imalo konfrontirano ili u nesuglasju s rodno naučenim konstruktima našeg društva. Također, Martinu, osim strogih i oštrih rodnih granica te uloga koje nose sa sobom zanima područje u kojima granice između tih strana pomalo zamagljuju a rodne uloge propituju.

Na brojnim internetskim portalima u zadnjih nekoliko godina objavljene su  brojne liste koje savjetuju čega se djevojke/žene i dječaci/muškarci ne bi trebali sramiti. Na listi su se našli savjeti poput, za muškarce: nemoj se sramiti prihvatiti posao koji društveno nije označen ”muškim poslom”, nemoj se sramiti ako ne voliš sport, pokazivanja emocija, činjenice da nisi hranitelj obitelji, svojeg tijela, veličine svojih mišića ili reproduktivnog organa… i za žene: nemoj se sramiti izražavati svoje mišljenje, fokusiranja na obitelj umjesto na karijeru, ili obrnuto, fokusiranja na karijeru umjesto na obiteljski život, svojeg tijela sa svim svojim datostima (tijelo poslije porođaja, prirodno mršavo ili oblo tijelo, dlaka na bilo kojem djelu tijela, mjesečnice…), traženja povišice…

Sam naslov projekta – SRAMOTE – referira se na osjećaj sramote koji osjećamo u određenim situacijama, no i na sram za kojeg autorica smatra da bi ga društvo u kojem živimo trebalo osjećati zbog postavljanja standarda (definiranih rodom i spolom) u odnos na prirodne ljudske datosti, bilo emocionalne ili fizičke.

Program će se odvijati u dvije faze:

  1. RADIONICA:

Metodički se naslanjajući na svoj dosadašnji princip rada, Martina će u proces nastanka rada uključiti lokalnu zajednicu, kroz jednodnevnu radionicu.

Broj polaznika: 5-10 sudionika/ca

Trajanje: 2-3 školska sata (idealno 3)

1 sat: predstavljanje dosadašnjeg Martininog rada vezano uz tematiku rodnih stereotipa.

2 sat: upoznavanje s temom te razgovor sa sudionicima

3 sat: iznašanje mišljenja polaznika o njihovim konkretnim iskustvima i mišljenjima vezanima uz temu

Prikupljeno iskustvo ili tematske grupacije Martina će formalno obraditi u mediju fotografije, postera, crteža, manjih prostornih instalacija i objekata, gif animacije, što će biti u formi izložbi predstvaljeno u Gradskoj galeriji Striegl, dok će manji dio radova egzistirati isključivo online.

O UMJETNICI:

Martina Miholić diplomirala je na grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, 2004. godine, a 2011. magistrirala na Central Saint Martins College u Londonu. Od 2006. djeluje unutar umjetničkog kolektiva Projekt 6. Iste godine postaje umjetnička ravnateljica Međunarodnog festivala studentskog kazališta i multimedije Test! kojeg vodi do 2010. Od iste do 2012. godine unutar udruge ULAZ u kolaboraciji s Veleposlanstvom RH u Londonu provodi projekt ”Export – Import”. Sudjelovala je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama: (‘New Pretenders’- Bargehouse, London, The Balkan Brides Weading – Hoxton Gallery, London, Readings from The Dark Object with Katrina Palmer and guest speakers Banner Repeater, London, 48. zagrebački salon, HDLU, Zagreb, ‘Art Lab #1,  #2 Bern Lovefield’ – Gepard 14, Bern, Umjetničke knjige – institut suvremene umjetnosti, Zagreb, Društvo spektakla – Galerija Bačva, Hdlu, Ispipavanja – Galerija VN, Pucan u prazno? – Galerija PM, Ambitious Toys – Galerija Karas, Zagreb, 27. i 30.  salon mladih, HDLU, Zagreb…), festivalima: (Bideodromo Video Festival  – Bilbao, film festival – Madrid, European Media ArtFestival – Osnabruck… )  i umjetničkim rezidencijama. Godine 2016. s Miom Orsag bila je kustosica 33. salona mladih ”Troškovnik”. Od 2015. voditeljica je Galerije PM i Galerije Prsten u HDLU-u.

 

Oznake


povratak na popis novosti
Gradska Galerija Striegl, 2024. Sva prava pridržana. dizajn: Sven Sorić | izrada: Viktor