20/06/24

Matej Knežević: Suture

Pozivamo vas na otvorenje izložbe Mateja Kneževića pod nazivom ”Suture”.

Otvorenje izložbe s vodstvom kroz izložbu u društvu autora će se održati u: petak, 30/9/2022, s početkom u 19,00 sati, u prostoru Gradske galerije Striegl (1. kat Holandske kuće Sisku, Rimska 10, Sisak).

Naziv izložbe nam se nameće kao svojevrsna premosnica i spoj između dva kompaktna identiteta umjetnika, jednog kao liječnika i drugog kao umjetnika. Suture, što je engleska riječ za kirurški šav, ovdje čitamo kao mjesto koje spaja, i u značenjskom smislu, artikulira različite slojeve umjetnikove svakodnevice.
Rad Mateja Kneževića inciran je samim prostorom Gradske galerije Striegl kojeg on sam vidi kao izrazito domicilan i ”kućni”.
Stoga se sama umjetnička intervencija u galerijskom prostoru kreira oko osobne svakodnevice umjetnika, istovremeno se premrežujući s fizičkim prostorom galerije, ali i umjetničkom građom koja čini fundus galerije.

Svoju motivaciju Matej Knežević objašnjava na način:

Na pitanje kako prezentirati svakodnevicu, nametnuo se odgovor kreiranja arteficijalnog arhiva efemernih objekata i rekvizita. Ti artefakti su rezultat sedimentiranja slojeva višestrukih polja osobnog djelovanja koja se svakodnevno isprepliću. Namjera ove intervencije bila bi istražiti estetske mogućnosti preslagivanja s ciljem generiranja novog konteksta. Također, cilj je detektirati točke u kojima nakupina objekata postaje kolekcija i u kojem trenu određena obična stvar dobiva status posebne.

Matej Knežević je vizualni umjetnik rođen 1983. u Slavonskom Brodu. Živi i djeluje u Zagrebu. Umjetničku praksu oblikuje oko tema iz svakodnevice, kreirajući multimedijalne ambijente. Dobitnik je nagrade Radoslav Putar 2017. godine za najboljeg mladog suvremenog umjetnika. Voditelj je hibridnog umjetničko-medicinskog prostora “Ligatura” u Zagrebu. Uz umjetnički rad, radi i kao liječnik, specijalist urologije. Recentnije samostalne izložbe uključuju: Art radionica Lazareti Dubrovnik, Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Institut za suvremenu umjetnost Zagreb, RU Gallery u New Yorku, Atelieri Žitnjak u Zagrebu.

Nakon vodstva kroz izložbu očekuje vas glazba ”Le chocolat noir”, glazbenika koji Sisak i njegovu industrijsku baštinu predstavlja daleko izvan granica Hrvatske i Europe kroz svoju glazbu i razne oblike video umjetnosti.
Uz nekoliko pseudonima, uključujući i recentni FIUME, glazba LCN-a se našla na zavidnom broju uglavnom vinylnih izdanja za etikete kao što su L.I.E.S. i Kraftjerkz iz New Yorka, Gooiland Elektro, Bunker i Charlois iz Nizozemske, Return To Disorder i She Lost Kontrol iz Njemačke, Frigio iz Madria, kao i na kompilaciji „Healing Sounds“ koja je izašla za PDV Records, u svrhu prikupljanja pomoći za područja oštećena u potresima.
LCN je član zagrebačkog bRave kolektiva, rezident DJ Ljubljanskog klupskog programa Elektroliza, uz prijašnju rezidenciju Queer Festivala u Zagrebu.
Osim DJ i nastupa uživo širom Europe, te i u Brazilu i Japanu, LCN od 2000. godine su/organizira nekoliko klupskih programa u Sisku i Zagrebu, te je bio aktivan član u formiranju i provedbi programa sisačkog Kluba mladih SKWHAT.
Uz Sisak ga veže i kolaboracija sa Zarkoffom u projektu Florence Foster Fan Club.
LCN je urednik glazbene emisije Disco Panonia za nizozemski Internet radio Intergalactic FM već desetak godina.

Oznake


povratak na popis novosti
Gradska Galerija Striegl, 2024. Sva prava pridržana. dizajn: Sven Sorić | izrada: Viktor