20/06/20

Međunarodna izložba plakata ”Tolerancija”/ Tolerance Poster Show – Mirko Ilić

Dan antifašističke borbe koji se obilježava u znak sjećanja na 22. lipnja 1941., kada je u šumi Brezovica pored Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred kao prva oružana antifašistička jedinica ne samo u Hrvatskoj, nego i u ovom dijelu Europe, jedan je od povoda za realizaciju međunarodne izložbe plakata ”Tolerancija” čiji je autor i kustos, umjetnički aktivist Mirko Ilić.

Izložba je nastala kroz suradnju Mirka Ilića i Gradske galerije Striegl te će biti postavljena u javnom gradskom prostoru, unutar pješačke zone grada Siska, uoči obilježavanja Dana antifašističke borbe, od 20. lipnja 2020. godine.

Projekt ”Tolerancija” u programskom kontekstu djelovanja Gradske galerije Striegl pridonosi osnaživanju i multiperspektivnosti javnog gradskog prostora kao mjesta okupljanja jednako dostupnog svima i platforme za razmjenu ideja i djelovanje ljudi prema zajedničkom cilju, izgradnji empatije te promicanju kritičkog mišljenja.

Tolerancija je polazišna točka svakog smislenog diskursa i upravo o tome progovara angažirani umjetnički projekt ”Tolerancija”. Nakon mnogih gradova u kojima je izložba Tolerancije bila postavljena,
izložba u Sisku nanova prenosi snažnu poruku kojoj je cilj
ukazati na sve ono što nam je zajedničko kao učinkovitog kontrapunkta i ”protuotrova” dubokim podjelama kojima je zahvaćeno suvremeno društvo.
Izložba Tolerancije u ovom aktualnom svjetskom trenutku, postavljena u gradu u kojem su se stvarali neki od prijelomnih povijesnih momenata, jasnim i upečatljivim vizualnim jezikom, upućuje nas na nužnost uključivanja i prihvaćanja kao i potrebe za
širenjem razumijevanja, poštovanja i dostojanstva.

”The Tolerance Project” je putujuća izložba plakata svjetskih grafičkih dizajnera koji su se odazvali na poziv Mirka Ilića da na rast govora mržnje, nacionalizma, ksenofobije i netrpeljivosti odgovore pozivom na toleranciju, odnosno na barem minimum ljudskosti i razumijevanja za druge. Među autorima plakata u sklopu ovog projekta su i neke od dizajnerskih ikona: Milton Glaser, Seymour Chwast, Peter Bankov, Gunter Rambow, Niklaus Troxler, a od hrvatskih autora: Boris Bućan, Boris Ljubičić, Dejan Kršić, Robert Čanak.
Projekt Tolerancija trenutno okuplja ukupno 150 plakata.

Manuel Estrada (Spain)
Gunter Rambow (Germany)
Srdja Dragovic (Montenegro)
Robert Canak (Croatia-Qatar)

///
MIRKO ILIĆ završio je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, gdje od sredine 70-ih do sredine 80-ih objavljuje stripove i ilustracije te dizajnira za širok raspon klijenata – od omladinskog tiska, diskografskih tvrtki i kazališta do utjecajnih političkih magazina i novina.

Rano u karijeri internacionalizira svoje djelovanje, a 1986. dolazi u Sjedinjene države gdje radi kao ilustrator za mnoge od najvažnijih američkih i svjetskih magazina i novina. Time Magazine ga 1991. imenuje art direktorom zaduženim za svoja međunarodna izdanja, a 1992. postaje art direktor Op-Ed stranica New York Timesa.

Godine 1995. osniva Mirko Ilić Corp, studio za grafički dizajn i 3-D računalnu grafiku i filmske špice. Njegova tvrtka radi dizajn za naručitelje u rasponu od neprofitnih organizacija do luksuznih ugostiteljskih tvrtki, a posebno je prepoznatljiva po snažnim vizualnim konceptima.

Zajedno sa Stevenom Hellerom suautor je deset knjiga, uključujući Genius Moves: 100 Icons of Graphic Design, Handwritten, The Anatomy of Design, Stop Think Go Do, Lettering Large i Presenting Shakespeare. S Milton Glaser objavio je knjigu The Design of Dissent.

Za svoj rad dobio je brojne nagrade, uključujući one Society of Illustrators, Society of Publication Designers, Art Directors Club, I.D. Magazine, Society of Newspaper Design te brojnih drugih.

Radovi su mu zastupljeni u zbirkama institucija kao što su Smithsonian Museum, SFMOMA u San Franciscu, a MoMA u New Yorku u svojoj kolekciji ima 38 njegovih dizajnerskih djela.

Držao je naprednu nastavu dizajna na Cooper Unionu s Miltonom Glaserom, a predaje ilustraciju studentima magistarskih School of Visual Arts u New Yorku.

Također organizira i kurira izložbe te predaje širom svijeta. Najpoznatija od ovih izložbi je Tolerance Poster Show, koja je do danas postavljena 53 puta u 24 države.

Više radova Mirka Ilića možete vidjeti ovdje:

https://www.behance.net/MirkoIlic

https://mirkoilic.com/design/

https://mirkoilic.com/illustration/

THE TOLERANCE PROJECT is a travelling poster collection that celebrates and honors the starting point of all meaningful discourse: tolerance. Free, flexible, and ever-expanding , THE TOLERANCE PROJECT has brought a message of social acceptance to more than 100,000 people in twenty-seven countries worldwide. Founded by artist-activist Mirko Ilić, this bold initiative showcases the work of over 150 designers — some established, some up-and-coming, all wildly talented.
Each iteration of THE TOLERANCE PROJECT features posters by local artists, whose only direction is to illustrate the word “tolerance” in their native language. The posters appear in public spaces — in parks, on university campuses, even on buses —thus engaging with a widecross-section of the population. It’s all part of starting a conversation about inclusion, which can only begin with a foundation of tolerance — and spreading respect in a world increasingly split by race, religion, sexuality, and national origin. In posters that are by turns playful and profound, surprising and original, THE TOLERANCE PROJECT utilizes the unique power of design to remind us what we all have in common — and what it takes to bridge the divides between us.

Oznake


povratak na popis novosti
Gradska Galerija Striegl, 2024. Sva prava pridržana. dizajn: Sven Sorić | izrada: Viktor