14/07/24

Noć muzeja 2021: galerija u digitalnom okruženju

Ovogodišnja Noć muzeja po temi i po svim sadržajnim područjima koja nastoji obuhvatiti progovara o aktualnim izazovima s kojima se suočava i naša ustanova. Obzirom da je izložbeni prostor Gradske galerije Striegl, uslijed potresa koji je zadesio Sisak, Petrinju, Glinu kao i brojna okolna mjesta, nedostupan za javnost, i u tijeku su radovi na sanaciji prostora, digitalno okruženje je trenutno naše prirodno i jedino okruženje.Nadamo se da ćete uživati u programima koje smo vam pripremili:

Instagram: Ivana Tkalčić – The Flow
Facebook: M28 – Radical Now
Vimeo/Facebook: Marko Tadić – Extending the view
Facebook: Rena Raedle i Vladan Jeremić


1.
Instagram profil Gradske galerije Striegl:
https://www.instagram.com/gradska_galerija_striegl

IVANA TKALČIĆ: THE FLOW

Ivana Tkalčić će se predstaviti vizualnim digitalnim narativom na Instagram profilu Gradske galerije Striegl. Digitalni kolaži, 3d modelacija, GIFovi i found footage materijali sastavni su dio Ivanine estetike, a ovaj posebno osmišljeni program donijet će nam vizualne odgovore na pitanje: što znači biti u stanju flowa? Gledano iz konteksta pozitivne psihologije, stanje flowa poznato je još kroz izraz ”biti u zoni”. ”Flow je stanje u kojem smo u potpunosti obuzeti nekom radnjom. Oslobođeni smo vladavine ega, vrijeme leti, sve što činimo, svaki pokret i misao neizbježno proizlaze iz prethodnog pokreta i misli. Čitavo naše biće je uključeno, a svoje vještine maksimalno koristimo.” (Mihaly Csikszentmihalyi)
Prema tom mišljenju, ljudi su najsretniji kada se nalaze u stanju flowa. Iskustvo flowa može se doživjeti na najrazličitije načine: sportom, plesom, slikanjem, crtanjem, pisanjem, pjevanjem.
Ivana nam donosi svoj flow i nadamo se da će i za vas ti biti stimulans za imerziju u vizualni svijet.

2.
Facebook:
M28 – Lana Grahek/Tin Dožić i Sven Sorić/Sara Salamon i Hrvoje Spudić

Autori će prezentirati segmente aktualnog projekta Radical Now i to u obliku ”live” objava u periodu od 18,00 – 1,00.

3.
Marko Tadić: Extending the view

Izložba pod nazivom ”Extending the view” Marka Tadića je zadnja izložba koju smo postavili u izložbenom prostoru prije potresa i izložba bi u stvarnom prostoru još uvijek bila postavljena. Povodom zadnjih dana trajanja izložbe i u suradnji s autorom, sve animacije će biti dostupne za gledanje na našem Vimeo kanalu s linkovima na Facebooku u periodu 18,00 – 1,00 sati.

4.
Rena Rädle i Vladan Jeremić
Zdravlje i klasa: Sesija performativnog crtanja broj 5

Tema crtačke sesije Vladana i Rene, koja se može pogledati s hrvatskih titlovima, jest relacija klase i zdravlja.Zašto je sada važno pronaći vizualizaciju odnosa klase i zdravlja? Pitanje zdravlja je presudno u situaciji produžene krize. Sudjelovanje tijela u procesu razmjene je važno. Dakle, zdravlje se može opisati kao proces sretnog sudjelovanja tijela u zajedničkom ozračju korelacije, komunikacije, direktne akcije ili radosne dinamike. Rena i Vladan ne koriste standardne prikaze klase i postavljaju pitanje klase kao intervencije koja ide izravno kroz sretno sudjelovanje. Istraživačke i edukativne video-sesije performativnog crtanja objavljuju umjetnici Vladan i Rena na društvenim mrežama, direktno se obraćajući gledaocima. Sesije su na engleskom jeziku uz srpski ili hrvatski prijevod koji se može uključiti na YouTubeu. Njihovi performativni crteži su prijevodi općih pojmova i relacija kroz koje otkrivaju svoja razmišljanja, artikulirajući ih kroz proces umjetničkog rada uhvaćenog kamerom,tj. iz jednog cuga. Pojmovi o kojima se govori i između kojih se uspostavljaju relacije nisu uvjek kompatibilni, nego često stoje u proturječnosti. Razine apstraktnog i konkretnog se mješaju, neke stvari ostaju nedorečene, nešto dolazi iz svakodnevnog iskustva, a nešto iz teorije forme, iz epistemologije. Poanta njihovih video sesija crtanja i slikanja je da pozovu publiku na zajednički kreativni proces uz poruku da se umjetnosti može pristupiti na jedan jednostavan, gotovo opušten način, bez rezerve, pošto se polazi od pretpostavke da svatko može crtati i razmišljati o stvarima koje nam život znače.

Pridružite se!

Rena Redle i Vladan Jeremić žive u Beogradu. Njihova umjetnička praksa obuhvaća instalacije i intervencije u javnom prostoru. Kroz zajedničku praksu istražuju odnose umjetnosti i politike, razotkrivajući goruće društvene kontradikcije. Koriste tehnike koje je lako reproducirati i distribuirati, poput grafike i tiska, te jednostavnih materijala kao što su tekstil, karton i drvo, inzistirajući na upotrebnoj vrijednosti i društveno-ekološkoj svijesti umjetničkog rada. Razvijaju transformativne potencijale umjetnosti u kontekstu društvenih borbi i kroz suradnju s društvenim pokretima. Nedavno su izlagali, između ostalog, u Brooklyn museum u New Yorku, na Creative Time Summitu u Miamiju, u Muzeju suvremene umjetnosti u Ljubljani, u MMOMA u Moskvi, u Muzeju savremene umetnosti u Skoplju, u Galleria del Progetto u Milanu, u Intercultural museum u Oslu, na 56. Oktobarskom salonu u Beogradu, na EKKM u Talinu, na Autostrada bijenalu u Prizrenu, na Politics of Dissonance u okviru Manifeste 12 u Palermu, u centru < rotor > u Gracu, u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, u Muzeju Jugoslavije u Beogradu.

http://raedle-jeremic.net

Još jednom vas podsjećamo na pitanja koja su pred sve nas postavljena uoči ovogodišnje Noći muzeja 2021.:Što je muzejima činiti u uvjetima kriza? Koja je zadaća muzeja i muzejskih stručnjaka u kriznom
funkcioniranju?
Koji su kanali komunikacije? Tehnološka opremljenost za funkcioniranje na daljinu? Što je s publikom?
Koje su nove metode komuniciranja s javnostima realizirane preko digitalnih kanala komuniciranja?
Što je s misijom muzeja, da li se ona ostvaruje u uvjetima kriza u užem i širem okruženju?
Da li je održivost muzeja moguća najvećim dijelom, ako je povezana s lokalnom zajednicom?
Koliko je Internet utjecao na promjene marketinških strategija i PR aktivnosti?
Primjeri dobre prakse komuniciranja s javnostima u uvjetima lockdowna?
Kako muzej može ostvarivati dodatne prihode? 


povratak na popis novosti
Gradska Galerija Striegl, 2024. Sva prava pridržana. dizajn: Sven Sorić | izrada: Viktor