22/07/24

Predstavljanje knjige pjesama Nikole Tadića ”Osjećaj ljepote, život razuma”, 22/3/2019, 19,00 h

Nastavljamo s našim Connect&Reflect programima!

22/3/2019, s početkom u 19,00 sati, predstavit ćemo najnoviju knjigu pjesama Nikole Tadića pod nazivom ”Osjećaj ljepote, život razuma” (Vlastita naklada, 2018., grafički urednik: Nenad B. Kunštek).
Knjiga pjesama ”Osjećaj ljepote, život razuma”, posvećena je Ivanu Kožariću (čije je djetinjstvo vezano za Petrinju i Sisak) i kao takva bilježi, i kroz tekst i kroz vizualni sadržaj, sve kompleksnosti i varijabilnosti Kožarićevog umjetničkog opusa.

U predstavljanju sudjeluju: Marko Tadić, Tomislav Krznar, Nikola Tadić i Alma Trauber.

Ilustracije za ovo izdanje, kao i za niz dosadašnjih Tadićevih knjiga pjesama (Diomedov vrt, Justinijanov zlatnik, Pećina sjećanja) napravio je umjetnik Marko Tadić koji će ovom prilikom govoriti o radu na ilustracijama za sva dosadašnja izdanja te će posjetitelji imati priliku vidjeti realizirane radove.

Tomislav Krznar će kontekstualizirati značaj Tadićeve poezije unutar suvremene filozofske misli, dok će se Alma Trauber osvrnuti na specifičnost povijesno-umjetničkih referenci u pjesništvu Nikole Tadića.

/ / / / /

Nikola Tadić
Rođen u Hrvatskoj Kostajnici 1943. godine. Diplomirao i magistrirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (filozofija i komparativna književnost). Bio je dugogodišnji profesor filozofije u sisačkoj gimnaziji te predavač na Metalurškom fakultetu u Sisku i Pedagoškoj akademiji/Učiteljskom fakultetu u Petrinji. Prve pjesme je objavio u Tlu, 1971. godine. Živi i radi u Sisku.

Objavio zbirke poezije:

– Kostajnici – Umiješ li naći put u zavičaj, Društvo prijatelja Zrina, Zagreb, 1993.
– Vrtovi vukovi, Radio Sisak d.d., 1996.
– Počivalište sunca, Radio Sisak d.d., 1998.
– Steinerov prozor, Merkur M.G.M., Sisak, 2000.
– Voltaireov vrt i druge zelene pjesme, Merkur M.G.M, Sisak, 2001.
– Filozofski seminar, Merkur M.G.M, Sisak, 2002.
– Nizbrdo, Naklada MD, Zagreb, 2003.
– Sisak Kolodvor, Merkur M.G.M, Sisak, 2004.
– Boraveći često na dnu rijeke, Merkur M.G.M., Sisak, 2006.
– Pad Segestike, Merkur M.G.M., Sisak, 2008.
– Stranputice, Naklada Lunapark d.o.o., Zagreb, 2012.
– Pjesme patetična pješaka, HDP, Zagreb, 2013.
– Zagrebačka filozofska škola. Poetsko-filozofske zagonetke, Plejada-HDP, Zagreb, 2014.
– Pećina sjećanja. O kako su bili veliki snjegovi na bregovima moga djetinjstva)Platonova Akademija Petrinja, Plejada, Zagreb, 2015.
– Diomedov rt, Plejada, Zagreb, 2016.
– Justinijanov zlatnik, Plejada, Zagreb, 2016.
– Ljeto, Plejada, Zagreb, 2017.
– Osjećaj ljepote, život razuma, Vlastita naklada, Sisak, 2018.

/ / / / /

Marko Tadić
Rođen u Sisku 1979. Asistent na Katedri za slikanje i crtanje Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Diplomirao na Accademia di belle Arti u Firenci, Italija. Dobitnik nagrade ”Radoslav Putar” za suvremenu umjetnost , treće nagrade na T-HT@MSU te nagrade na Salonu mladih. Dobitnik ”Nagrade Vladimir Nazor” za najbolja umjetnička ostvarenja za 2014. S izložbom ”Horizont očekivanja” predstavljao (zajedno s Tinom Gverović) Hrvatsku na 57. Venecijanskom bijenalu 2007. godine.

/ / / / /

Tomislav Krznar
Rođen u Zagrebu 1979. godine. Docent na Katedri za filozofiju i sociologiju Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu gdje predaje kolegije Filozofija odgoja, Filozofija odgoja 1, Filozofija odgoja 2, Etika, Obrazovanje za zaštitu okoliša i Filozofija sporta, djeluje i kao vanjski suradnik na Odjelu lovstva i zaštite prirode Veleučilišta u Karlovcu gdje predaje kolegije Bioetika i Poslovno komuniciranje. Diplomirao je filozofiju i religijsku kulturu na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu (2004.), a završio je i studij lovstva i zaštite prirode na Veleučilištu u Karlovcu (2005.), te alternativni obrazovni program „Mirovni studiji“ pri Centru za mirovne studije u Zagrebu (2007.).Doktorirao je 2010. godine filozofiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Autor je oko šezdeset znanstvenih, stručnih i popularnih radova s područja filozofije, religiologije, bioetike i lovstva, izlagao je na oko trideset međunarodnih simpozija u zemlji i inozemstvu.

Objavio je i knjige Bioetički mozaik. Pokušaj prikaza okolišne problematike u bioetičkom kontekstu (2009.) i Znanje i destrukcija. Integrativna bioetika i problemi zaštite okoliša (2011.) te uredio zbornik Čovjek i priroda. Prilog određivanju odnosa (2013.), u pripremi je publikacija U blizini straha.

Iznova o problemima zaštite okoliša u bioetičkom kontekstu (Karlovac, 2014.) Bio je voditelj potpore istraživanju “Filozofija Ortege y Gasseta u horizontu rasprave o ulozi filozofije u suvremenom obrazovanju“ u razdoblju 2013-2014, financirano od strane Sveučilišta u Zagrebu.

Obnašao je dužnost tajnika Hrvatskog filozofskog društva (2010-2012.) a trenutno obnaša dužnost predsjednika Odbora za arhivu Hrvatskog filozofskog društva. Član je uredništva znanstvenih časopisa Filozofska istraživanja i Synthesis Philosophica.

Oznake


povratak na popis novosti
Gradska Galerija Striegl, 2024. Sva prava pridržana. dizajn: Sven Sorić | izrada: Viktor