05/08/19

Vesna Mačković: Migrirati ili ne migrirati

U sklopu naših aktualnih Connect/Reflect programa, u petak, 3. svibnja 2019. godine, s početkom u 19,00 sati, u Gradskoj galeriji Striegl bit će premijerno prikazan kratki animirani video sisačke umjetnice Vesne Mačković ”Migrirati ili ne migrirati”.
Prilikom premijernog prikazivanja ovog videa, umjetnica će izvesti i kratki multimedijalni performans pripremljen samo za ovu priliku. Koristeći zvukove iz originalnog videa te miksajući svoj glas uživo putem ipad aplikacija nastat će zanimljiv radiofonijski rad na vječnu temu (ne)migriranja.

Nakon performansa, održat ćemo za publiku razgovor s Vesnom Mačković i time po prvi put omogućiti sisačkoj publici da se i van pozornice upozna s radom njihove sugrađanke.

Umjetnica koja se svojom umjetnošću predstavila dosad na 4 kontinenta (New York, São Paulo – Brazil, Kazahstan, Moskva, Petrograd, Atena) dolazi ovaj rad premijerno prikazati u svom rodnom gradu Sisku.

PROGRAM:
19,00 sati – premijera videa ”Migrirati ili ne migrirati”
19,30 sati – multimedijalni performans
20,00 sati – razgovor s umjetnicom

ULAZNICE:
Ovaj događaj dio je inicijative “Umjetnost dostupna svima” prema kojoj posjetitelji pri izlasku ovisno o svom životnom standardu i zadovoljstvu primljenim sadržajem sami odlučuju i upisuju iznos donacije na ulaznicu.
Doniranjem podržavate buduće izvedbe!

///

VESNA MAČKOVIĆ
Vesna Mačković dobitnica je Međunarodne nagrade za audio fikciju u New Yorku 2018. za radiofonijski rad “Krleža, stani u red!”, a njezin video performans “Pozdrav” snimljen u napuštenoj hali Željezare Sisak dobio je 3. nagradu za suvremenu umjetnost na godišnjoj izložbi THT@MSU 2015. Godinu dana kasnije u rezidenciji Boba Wilsona u New Yorku inspiranog ovim videom sagrađena je replika hale Željezare Sisak u kojoj je Vesna performans iz nagrađenog videa izvodila kontinuirano 2h pred međunarodnom publikom Watermill centra.

///

MIGRIRATI ILI NE MIGRIRATI

Animirani video rad ‘Migrirati ili ne migrirati’ inspiriran je oduvijek aktualnom dilemom, a danas više no ikad: što učiniti kad je miran (su)život ugrožen? Hamletovsko samopropitivanje mnoštva ljudi kao i njihove odluke čine se matematički gledano ili slučajnim odabirima ili onima koji su donešeni efektom magneta koju nosi energija mase ljudi. Dilema nošena tim pretpostavkama postaje trajno cikličko kruženje kojem, čini se, nema početka, a ni kraja.

Animatorica u ovom kratkom videu prikazuje kretanje velikih nakupina apstraktnih geometrijskih čestica koje periodično svoje gibanje definiraju grupno, pa zatim individualno. Istovremeno, čestice u valovima kao da ne odlučuju samostalno o svom smjeru gibanja nego se prepuštaju magnetnoj sili kojom ih vuče veća masa čestica njihove vrste, a periodično se gibaju matematički strogo i pravocrtno proračunato.
Koristeći se tehnikom 3D animacije na objektima koji su beskonačno nadiruće čestice i matematičkim formulama dopuštajući česticama da biraju svoj smjer i brzinu kretanja te težnju da se grupiraju u klastere ili odvajaju od grupe, autorica postavlja samo jedno pitanje.
Pitanje je vječno: migrirati ili ne migrirati?

 

Oznake


povratak na popis novosti
Gradska Galerija Striegl, 2024. Sva prava pridržana. dizajn: Sven Sorić | izrada: Viktor