01/11/23

Zajednički fotografski narativi u Gradskoj galeriji Striegl: 8/12/2022 – 31/12/2022

Nakon izložbe održane u osječkom Muzeju likovnih umjetnosti, slijedi i sisačko izdanje završne izložbe programske istraživačke platforme Zajednički fotografski narativi.

Gradska galerija Striegl vas poziva na otvorenje izložbe koje će se održati u četvrtak, 8. prosinca 2022., s početkom u 19,00 sati.

Trogodišnji projekt je financiran od strane Zaklade Kultura Nova.
Voditeljica projekta u ime Ureda za fotografiju je Sandra Križić Roban.

Programska platforma Zajednički fotografski narativi kroz tri je godine djelovanja na području moderne i suvremene umjetnosti istraživala medij fotografije i načine kako je fotografija sudjelovala u društvenim promjenama, prikazivala ih i tumačila. S fokusom na fotografiju u privatnim arhivima, kao i u tiskanim medijima, počevši s razdobljem između dva svjetska rata, željeli smo kritički utvrditi okolnosti pojedinih događaja, prepoznati glavne aktere i uspostaviti kriterije evaluacije arhivskog sadržaja. Kritičkim sagledavanjem historiografskih činjenica, aktivno sudjelujemo u stvaranju novih znanja i interpretacija.
Platforma je namijenjena povezivanju raznovrsnih nezavisnih organizacija i institucija na području Republike Hrvatske, kako bi zajedničkim programom i aktivnostima jačali kapacitete i distribuirali rezultate, razbijajući ustaljene hijerarhije među ustanovama u kulturi te utječući na buduća umrežavanja i zajedničke projekte. Tijekom programske djelatnosti platforma u razdoblju od 2020. – 2022. godine, kroz niz radionica, panela, izložbi i predavanja, pokrenuli smo, i nastavljamo, raspravu o ulozi i važnosti fotografije u tiskanim medijima tijekom povijesti sve do danas. Na taj način želimo pozitivno utjecati na produkciju znanja i umjetničkih praksi, kao i na promociju humanističkih i umjetničkih područja kako bi ostvarili pozitivan pomak u odnosu na dosadašnji nedostatak interdisciplinarnih istraživanja medija fotografije.

AUTORI/CE ISTRAŽIVANJA I TEKSTOVA:
Tea Hatadi, Gradski muzej Križevci
Sandra Križić Roban, Ured za fotografiju, Zagreb
Ante Orlović, Zadar (nezavisni istraživač / independent researcher)
Valentina Radoš, Muzej likovnih umjetnosti Osijek
Darko Šimičić, Institut Tomislav Gotovac, Zagreb
Tanja Špoljar, Atelieri Koprivnica
Lucija Švob, Kreativni kolektiv Kombinat, Rijeka
Alma Trauber, Gradska galerija Striegl, Sisak
INSERT: Ana Mušćet


povratak na popis novosti
Gradska Galerija Striegl, 2024. Sva prava pridržana. dizajn: Sven Sorić | izrada: Viktor