05/09/19

Zbirka Striegl u gostima: Muzej Brodskog Posavlja

Otvorenje izložbe: 5. rujna 2019., u 19,00 sati u Muzeju Brodskog Posavlja u Slavonskom Brodu
Iz fundusa Gradske galerije Striegl
Izložba povodom obilježavanja 100. obljetnice rođenja Slave Striegla

Gradska galerija Striegl predstavlja izložbeni projekt pod nazivom ‘’Zbirka Striegl u gostima’’ koji je pokrenut u godini obiježavanja 100. obljetnice rođenja jednog od ‘posljednjih klasika’ hrvatske likovne umjetnosti, Slave Striegla, rođenog u Sisku.


Obzirom da je u tijeku uređenje i adaptacija rodne kuće Slave Striegla u Sisku u kojoj će biti prezentirana Zbirka Striegl kao i opus i život Slave Striegla u cijelosti, cilj je ovog putujućeg projekta da djela do svog stalnog smještaja u obliku stalnog postava u budućem mmeorijalnom muzejskom prostoru, s varijacijama budu prezentirani hrvatskoj javnosti.

Ovim povodom, radovi iz ovog malo poznatog i samozatajnog opusa Slave Striegla, kojeg mnogi smatraju jednim od najznačajnijih hrvatskih akvarelista i animalista druge polovice 20. stoljeća, stižu u Muzej Brodskog Posavlja. Izložba će predstaviti specifičan izbor radova iz Zbirke Striegl koji će ukazati na pojedine segmente Strieglovog opusa koji su nastali u periodu 1950. do 2000. godine. Zaljubljen u svoj grad i krajolik, Striegl se bezbroj puta vraćao sisačkom mostu, lučkoj dizalici i posavskom pejzažu, tražeći u njima novi smisao, novu ljepotu: ”to su voda i zemlja, uvijek isti, ali i uvijek drugačiji..uvijek se isprepliću, pretaču, zamjenjuju..”.
Strieglov život jest slikarstvo, a tisuće naslikanih djela su dostojan trag koji obavezuje.

Slavo (Slavoljub) Striegl rodio se 1919. godine u Sisku. Studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasama Krste Hegedušića, Marina Tartaglije, Vladimira Becića i Zlatka Šulentića. Nakon diplome u klasi profesora Šulentića 1944. godine, vraća se u Sisak koji postaje njegova umjetnička okosnica i imperativ kroz čitavo vrijeme stvaranja. Od godine 1948. u sisačkoj Gimnaziji predavao je likovni odgoj sve do odlaska u mirovinu godine 1974., kada se potpuno posvećuje slikarstvu. Gradu Sisku poklanja svojih 319 radova 2003. godine, što je rezultiralo osnivanjem Gradske galerije Striegl. Slavo Striegl preminuo je u Sisku 24. veljače 2014. godine.


Oznake


povratak na popis novosti
Gradska Galerija Striegl, 2024. Sva prava pridržana. dizajn: Sven Sorić | izrada: Viktor