23/01/13 - 16/02/13

Ivan Novak / Venere

U srijedu, 23.siječnja 2013. s početkom u 19 sati  u izložbenom prostoru Gradske galerije Striegl, Rimska 11 otvorena je izložba “Venere” sisačkog umjetnika Ivana Novaka.

Izložba simboličnog naziva ‘Venere’ na originalan će način kroz 20 skulptura nagog ženskog tijela ‘progovoriti’ o bezvremenosti i neprolaznosti ljepote ženskog tijela te snazi kulta plodnosti u kojem dominira upravo Venera, žena kao utjelovljenje ljubavi, jer Venera je boginja ljubavi.

Izložba ‘Venere’ donosi seriju atraktivnih reljefa ukomponiranih u preko 2000 godina stare rimske cigle koje je Novak sam mukotrpno prikupljao tijekom godina. Jedini motiv u svakoj varijaciji je ženski akt, odnosno ‘Venera’, vječni simbol božanstva i ženske ljepote. U svakoj cigli napravljeno je kvadratno uleknuće u kojemu je položen drveni reljef napravljen od orahovine stare preko 15 godina u kojoj je izrezbarena po jedna “Venera”.  Na cigli oko ‘Venere’ nanesena je pozlata koju je Novak odabrao iz razloga što su kroz povijest ljudskih vjera figura ideala i božanstva bivala uvijek optočena u zlato ili su njima bila ukrašavana.

Cilj je mladoga umjetnika bio napraviti moderno djelo s prizvukom starih vremena, pogled na žensko tijelo iz prošlih vremena prenesen u današnje vrijeme. U cjelini Novakove ‘Venere’ čine tri elementa, cigla, drvo i zlato. Svaka cigla nosi osobni utisak i pečat odolijevanju vremenu, koje se poznaje na njezinoj površini. Posebnost toga je sama po sebi ta što je njezin današnji izgled uvjetovan posredstvom prirode, a ne ljudskim umjetnim djelovanjem.

Cigla u ovom slučaju ima ulogu okvira samome reljefu te predstavlja poveznicu sa zemljom i vjerovanjem o ljudskom postanku iz zemaljskoga praha, o rađanju i umiranju. Orahovina kao materijal za izradu ženskih aktova izabran je iz razloga što kroz narodna vjerovanja kao što su mudrost, mir, strast, plodnost i dugovječnost, te grčku mitologiju u kojoj je Artemida Karijatidska pretvorena u orah, odgovara samoj ideji ženskoga principa. Zlato je odabrano jer su kroz povijest ljudskih vjera figura ideala i božanstva bivala optočena u zlato ili su njima bila ukrašavana.

O autoru

Autor izložbe, Ivan Novak rođen je 1985. godine u Sisku. Nakon završene Škole primijene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, 2004. godine upisuje Grafički odjel na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje je i diplomirao u klasi profesorice Nevenke Arbanas, sa radom posvećenim sisačkom slikaru Slavi Strieglu. Godine 2008. realizirao je javni umjetnički rad ‘Le Coq’, Villa Fleck, Parc de Mauriac, Ingersheim, Francuska. Dobitnik je dekanove nagrade za izniman angažman povodom stote godišnjice Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. U njegovom izlagačkom opusu nalazi se pet samostalnih te preko 30 skupnih izložbi. Ciklus ‘Venere’ predstavlja njegovo, do sada, najkompletnije djelo u kojem je utjelovio filozofsko, duhovno i intelektualno shvaćanje pojma ženske prirode i ljepote.

Oznake

povratak na izložbe
Gradska Galerija Striegl, 2024. Sva prava pridržana. dizajn: Sven Sorić | izrada: Viktor