13/07/22 - 31/08/22

Lidija Šeler: Ikebana

Gradska galerija Striegl vas poziva na otvorenje izložbe Lidije Šeler pod nazivom ”Ikebana”.
Izložbu ćemo otvoriti u srijedu, 13/7/ 2022., s početkom u 20,00 sati u dvorištu Holandske kuće, Rimska 10, Sisak.
Ova izložba prva je izložba Lidije Šeler u Sisku, koja je ujedno i rođena Siščanka.
Ona napušta Sisak negdje oko 1980. godine kada je navršila 15 godina i vraća mu se povremeno, a u okviru ove izložbe vraća mu se sa svojim poklonom gradu, svojom slikarskom ”ikebanom”, dok prostor Gradske galerije Striegl postaje njena vlastita tokonomo niša. Istoimena izložba posveta je rodnom gradu, klici njenog umjetničkog rasta i razvoja, jedna od njenih duboko čuvanih memorabilija reartikuliranih i prevedenih u slikarski jezik materijala i likovnih elemenata.
Izložba Lidije Šeler potvrđuje još jednu postojanu osobinu Siska, a to je sudbonosna, pomalo magična i neraskidiva veza između ovog grada, njegovog tla i njegovog prostora s njegovim umjetnicima, a kada manifestaciju tih veza imamo priliku dobiti u ovakvom vrhunskom umjeničkom obliku, onda je to od neprocjenjive važnosti za sve nas.
///
Lidija Šeler rođena 14. srpnja 1965. u Sisku.
Maturirala je u Centru za jezike u Zagrebu 1985. godine, a diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Miroslava Šuteja 1989. godine.
Izlaže od 1986. godine, i boravi na studijskim putovanjima u Indiji na Faculty of Fine Arts u Barodt, u Francuskoj na Cité Internationale des Arts u Parizu te u Portugalu, Kini, Kubi, Izraelu, Indoneziji, Japanu i brojnim drugim zemljama.
Dobitnica je Premije za slikarstvo na Salonu mladih 1988. godine i nagrade Nacionalne i sveučilišne knjižnice na Hrvatskom trijenalu crteža 1999. godine. Njezini radovi nalaze se u fundusu Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u Zagrebu, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Gradskog muzeja Varaždin, Međunarodne zbirke grada Wolfsberga u Austriji, KIneskog nacionalnog muzeja umjetnosti, kao i Pekinškog međunarodnog umjetničkog bijenala na kojem je predstavljala Hrvatsku 2005. godine. O radu Lidije Šeler snimljen je 2009. godine kratki dokumentarni film u produkciji HRT-a u kojem su prikazani njeni radovi nastali u periodu 1984. do 2009. godine.
Živi i radi u Zagrebu.
Kontakt: lidaluna7@gmail.com

Oznake

prethodna izložba sljedeća izložba
povratak na izložbe
Gradska Galerija Striegl, 2024. Sva prava pridržana. dizajn: Sven Sorić | izrada: Viktor