30/09/22 - 31/10/22

Matej Knežević: Suture

Naziv izložbe nam se nameće kao svojevrsna premosnica između dva kompaktna identiteta umjetnika, jednog kao liječnika i drugog kao umjetnika. Suture, što je engleska riječ za kirurški šav, ovdje čitamo kao mjesto koje spaja i u značenjskom smislu artikulira različite slojeve umjetnikove svakodnevice.
Rad Mateja Kneževića inciran je samim prostorom Gradske galerije Striegl kojeg on sam vidi kao izrazito domicilan i ”kućni”.
Stoga se sama umjetnička intervencija u galerijskom prostoru kreira oko osobne svakodnevice umjetnika, istovremeno se premrežujući s fizičkim prostorom galerije, ali i umjetničkom građom koja čini fundus galerije.
Svoju motivaciju Matej Knežević objašnjava na način:
”Na pitanje kako prezentirati svakodnevicu, nametnuo se odgovor kreiranja arteficijalnog arhiva efemernih objekata i rekvizita. Ti artefakti su rezultat sedimentiranja slojeva višestrukih polja osobnog djelovanja koja se svakodnevno isprepliću. Namjera ove intervencije bila bi istražiti estetske mogućnosti preslagivanja s ciljem generiranja novog konteksta. Također, cilj je detektirati točke u kojima nakupina objekata postaje kolekcija i u kojem trenu određena obična stvar dobiva status posebne.”
Matej Knežević je vizualni umjetnik rođen 1983. u Slavonskom Brodu. Živi i djeluje u Zagrebu. Umjetničku praksu oblikuje oko tema iz svakodnevice, kreirajući multimedijalne ambijente. Dobitnik je nagrade Radoslav Putar 2017. godine za najboljeg mladog suvremenog umjetnika. Voditelj je hibridnog umjetničko-medicinskog prostora “Ligatura” u Zagrebu. Uz umjetnički rad, radi i kao liječnik, specijalist urologije. Recentnije samostalne izložbe uključuju: Art radionica Lazareti Dubrovnik, Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Institut za suvremenu umjetnost Zagreb, RU Gallery u New Yorku, Atelieri Žitnjak u Zagrebu.

Oznake

prethodna izložba sljedeća izložba
povratak na izložbe
Gradska Galerija Striegl, 2024. Sva prava pridržana. dizajn: Sven Sorić | izrada: Viktor