13/01/23 - 05/02/23

Maja Hodošček

Gradska galerija Striegl najavljuje izložbu umjetnice Maje Hodošček pod ”Dovoljno dobro/Good Enough”.
Pridružite nam se na otvorenju koje će se održati u petak, 13. siječnja 2023., s početkom u 19,00 sati.
Izložba ”Dovoljno dobro/Good Enough” tematizira neoliberalnu subjektivnost i prekarni rad koji se bazira na poduzetništvu samog sebe. Umjetnicu Maju Hodošček je zanimalo što se događa s emocionalnim radom i neprekidnim performansom/izvedbom koji postaju dijelom svakog rada. Kako svakodnevna izvedba određene uloge doprinosi vlastitoj otuđenosti? Može li subjekt povući granicu između „pravog sebe ” i uloge koju izvodi? Kakvu relaciju subjekt uspostavlja prema publici, odnosno kako uspijeva uhvatiti njenu pozornost? Kako bi preispitala što se događa s subjektom kada sam sebe koristi kao proizvodno sredstvo u vlastitom radu, umjetnica je osmislila eksperiment. Glumce je pozvala da nekoliko sati neprekidno nastupaju pred kamerama, bez scenarija i režije, mogli su se osloniti samo na sebe i vlastitu kreativnost.
Na izložbi su predstavljeni radovi koji bilježe proces u kojem se pojedini glumac_ica našao, vidimo kako se subjekt nosi sam sa sobom i emotivno se lomi. Promatrači svjedoče tom procesu razgradnje i nehotice postaju dio tog prizora.
Dođite na otvorenje i prisustvujte razgovoru s umjetnicom Majom Hodošček i kustosicom Irenom Borić.
Maja Hodošček (1984., Slovenija) magistrirala je na Dutch Institutu u Arhnemu u Nizozemskoj. Koristi medije videa i instalacije, a u svojem radu istražuje društvene odnose unutar politika suradnje i razmjene, s osobitim naglaskom na reprezentaciju u odnosu na dokumentarno. Fokusira se na koncepciju rada kao sredstva samo-realizacije, dinamike rada i radnog procesa, njihovog transformativnog potencijala i pozicije subjekta unutar organizacije i strukture rada.
Izlagala je na brojnim samostalnim (Center sodobnih umetnosti Celje, Koroška galerija likovnih umetnosti u Slovenj Gradcu, Dom omladine u Beogradu, Muzeju sodobne umetnosti – MSUM u Ljubljani, P74 Galerija u Ljubljani, Gregor Podnar galerija u Ljubljani) i grupnim izložbama (Symptoms of the Future, Out of Sight, Antwerp, Hidden Curriculum, tranzit, Bratislava; Silence is Deafness Here, Galerija Podroom, Beograd; Beyond the Globe, Moderna galerija, Ljubljana, South by South East, Muzej Guangdong Times, Kina; Pipe Dream, Kunsthalle Exnergasse, Beč, Muzej jugoslavenske povijesti, Beograd, Muzej suvremene umjetnosti Metelkova u Ljubljani, deAppel u Amsterdamu). 2021. godine je primila jpriznanje Celjske zvezde, 2020. državno priznanje Riharda Jakopiča za umetnička dostignuća i 2010. godine je primila nagradu OHO. Bila je na rezidenciji u Museum Quartier (Beč), Tabakaleri – Međunarodnom centru za suvremenu kulturu u San Sebastianu (2019) in u ISCP New York (2010).
http://www.hodoscek.com/

Oznake

povratak na izložbe
Gradska Galerija Striegl, 2024. Sva prava pridržana. dizajn: Sven Sorić | izrada: Viktor