20/06/24

Javni razgovori/Nakon potresa #3, 25/3/2021, 18,00 sati, online

Tema trećeg razgovora serije ‘’Nakon potresa: iskustva, saznanja i perspektive’’ svoj fokus nalazi u medijima.

U ovom razgovoru kroz teoriju, ali i iskustva sa terena potresom pogođenih područja od dana potresa do dan-danas, dotičemo se uloge medija u javnosti kao zastupnika društva. Neosporiva jest činjenica da su mediji nezaobilazni dio svakidašnjice većine pojedinaca, a njihova uloga varira između informacije, edukacije, zabave te do postavljanja samog javnog mnijenja zajednice u kojoj djeluju. Sama istinska važnost medija zapravo najviše dolazi do izražaja tijekom kriznih situacija, a 2020. godini simbolički možemo dodati epitet “krizna”. Važnost medija u kriznim situacijama je iznimno velika, jer se javlja informacijska praznina koja mora biti popunjena.


Potres koji je 29. prosinca 2020. godine pogodio Sisačko-moslavačku županiju uzrokovao je još veću informacijsku prazninu gdje su Sisak i Petrinja na nekoliko ključnih dana bili suočeni sa tišinom u radijskom eteru svojih lokalnih radio stanica koje su ujedno i glavni izvor informacija pogođenih područja. S obzirom da medijima pripada i uloga javnosti i zastupnika društva, oni prenošenjem točnih i provjerenih informacija moraju biti brz servis građana i pružati informaciju koja će pomoći, ako ne i umiriti zabrinute građane, no pritom moraju voditi iznimnu pažnju o provođenju etičkih i moralnih načela. Suočeni s tišinom u eteru u tim prvim danima neposredno nakon potresa, građani pogođenih područja ostavljeni su na milost i samilost samih sebi, ali i ostalih medija koji su izvještavali s pogođenih područja. Pri tome ne dobivši ni umirujuće informacije niti informacije ključne za njihovu egzistenciju, bombardirani su slikama razrušenih područja i sugrađana koji su baš kao i oni, ako ne i još manje informirani.

Moderatorica ovog razgovora je studentica novinarstva iz Petrinje, Klara Berdais.
U razgovoru s Klarom sudjeluju:
Ivana Baričić Baitella (Radio Sisak), Maja Sever (HRT, inicijativa Ljudi za ljude) i Silvija Šeparović (glavna urednica radija Yammat).Razgovor možete pratiti putem putem platforme Zoom, Facebook Live, ali i putem programa Radio Sisak.


///

Link za pristup razgovoru:

https://zoom.us/j/98649575029…

///

Serija razgovora ‘’Nakon potresa: iskustva, saznanja i perspektive’’ za cilj ima poticanje šire i inkluzivnije javne rasprave o posljedicama potresa na području Sisačko-moslavačke županije. U raspravu želimo uključiti stručnjake i aktiviste različitih profila, iskustva, praksi i stavova koji se – najšire rečeno – bave prostorom, društvom, prirodnim okruženjem i kulturnim nasljeđem potresom pogođenog područja: arhitekt_ice, urbanist_ice, povjesničar_ke umjetnosti, kulturne antroplog_inje i etnolog_inje, sociolog_inje, ekolog_inje i dr. Detektiranjem akutnih problema nastalih potresom i razmatranjem budućih scenarija zajedničkog oporavka, propitujemo postojeća i otvaramo moguća nova polazišta i pristupe rješavanju krizne situacije. Postojanje različitih perspektiva i otvaranje šireg horizonta mogućih rješenja vidimo kao osnovu formiranja javnog diskursa o potencijalnom sveobuhvatnom zacjeljenju.
Pored pružanja uvida u aktualne i nadolazeće probleme prisutne u zajednicama zahvaćenima potresom iz niza stručnih rakursa, želja nam je da se kroz dijeljena iskustva, znanja i otvaranje novih perspektiva približimo interesima šire publike, da povežemo stručnjake i da, u konačnici, zaključcima ovih rasprava utječemo na rješavanje praktičnih problema unutar zajednica, ali i na buduće poteze upravljačkih struktura.


Javni razgovori odvijaju se u organizaciji Gradske galerije Striegl iz Siska i Sloge – Platforme samoorganiziranih volonterki i volontera.


Održavat će se u dvotjednom ritmu, četvrtkom s početkom u 18,00 sati.

Obzirom na trenutno stanje i u skladu s epidemiološkim mjerama, a i kako bismo program učinili dostupniji široj publici, svi razgovori održavat će se online putem platforme Zoom i biti emitirani na društvenim mrežama te u programu Radio Siska.


Sloga je neformalna platforma koju čine samoorganizirane volonterke i volonteri aktivni u pružanju izravne i uzajamne podrške i pomoći zajednicama na potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke županije.
Sloga je aktivna u prikupljanju donacija, nabavi privremenih smještajnih jedinica, organiziranju distribucije pomoći i usluga za ljude i životinje, radu na procjeni uporabljivosti građevina, radu s medijima, IT podršci, prijavi govora mržnje i diskriminacije te očuvanju kulturne baštine.


povratak na popis novosti
Gradska Galerija Striegl, 2024. Sva prava pridržana. dizajn: Sven Sorić | izrada: Viktor