10/09/19

Mirko Ilić: Pobunjenik s razlogom, 4/10-27/10/2019

U petak, 4. listopada 2019., otvorena je izložba plakata i ilustracija Mirka Ilića, svjetski priznatog umjetnika, dizajnera, ilustratora pod nazivom ”Pobunjenik s razlogom”.

Mirko Ilić: Pobunjenik s razlogom/Recentne ilustracije i plakati, Gradska galerija Striegl, 4/10-27/10/2019

Izložba u Gradskoj galeriji Striegl predstavlja izbor plakata i ilustracija Mirka Ilića koji su nastali u proteklih desetak godina, od angažmana za New York Times, The Village Voice, Der Spiegel te rada u sklopu vlastitog studija Mirko Ilić Corp. kojeg je pokrenuo 1995. godine i koji djeluje sve do danas.

Ova izložba stavlja fokus na izbor Ilićevih vizualnih reakcija i dizajnerskih rješenja aktualnih tema koje su, u kontekstu današnjeg i trenutnog vremena, još uvijek predmet važnih društvenih i političkih pitanja i refleksija, a evidentna su upravo kroz medij Ilićeve ilustracije i plakata.

Nakon otvorenja izložbe, Mirko Ilić je održao predavanje pod nazivom ”Simboli mržnje” koje tematizira regionalni problem prešućivanja ili nemara javnosti na opažanje simbola te grafičkog govora mržnje neonacističkih grupacija (skinheadsa, neonacističkih i ekstremnih navijačkih skupina…) koje u posljednje vrijeme jačaju, postaju sve veće i sve nasilnije. Prikazivanjem slajdova navijača, njihovih tetovaža, koreografija, web stranica i transparenata, Mirko Ilić ukazao je još jednom na značenje predočenih simbola, koje često vidimo, a čijeg podrijetla i značenja nismo svjesni.

Mirko Ilić, predavanje ”Simboli mržnje”
Mirko Ilić: predavanje ”Simboli mržnje”

Prošireno polje izrazito individualističkog i aktivističkog djelovanja Mirka Ilića vidljivo je i kroz realizaciju ove konkretne izložbe. Njena važnost u ovom aktualnom vremenu i konkretnom prostoru u kojem se odvija je neprocjenjiva. Kritički i značenjski diskurs izložbe Mirka Ilića u Gradskoj galeriji Striegl u Sisku kreće se između istih onih parametara koje smo lokalizirali u njegovom radu: ona je prilog decentralizacijskim stremljenjima na umjetničkoj sceni i u umjetničkoj/izložbenoj produkciji; ona obuhvaća jednako akciju, kontraakciju i reakciju sadržanu u specifičnom polju umjetnosti i dizajna danas; daje nam mogućnost kritičke analize objektivnih događaja i činjenica koje pripadaju našoj suvremenosti kroz jasne i upečatljive vizualne strukture; ova izložba pruža mentalni prostor koji je aktivan i participativan s naglašenom medijacijskom i diseminacijskom ulogom u mogućnostima komuniciranja i interpretiranja dvaju umjetničkih polja, ilustracije i plakata, kroz autorski govor Mirka Ilića; ali ima i jedan romantični ”throwback”, sadržan u činjenici Mirkovog ponovnog dolaska u grad u kojeg je dolazio negdje početkom 70-ih i u koji se ovim povodom na kratko vraća.

Mirko Ilić: Pobunjenik s razlogom/Recentne ilustracije i plakati, Gradska galerija Striegl, 4/10-27/10/2019

Mirko Ilić: Pobunjenik s razlogom/Recentne ilustracije i plakati: 1917-2017, 100th Anniversary of the Revolution in Russia, Golden Bee Global Biennale of Graphic Design, Moscow, Gradska galerija Striegl, 4/10-27/10/2019
Mirko Ilić, Pobunjenik s razlogom/Recentne ilustracije i plakati, 4/10-27/10/2019

Kustosica izložbe je Alma Trauber, stručni suradnici na izložbi su Mirko Ilić i Dejan Kršić, a za dizajn svih izložbenih vizuala je odgovoran Sven Sorić.

Oznake


povratak na popis novosti
Gradska Galerija Striegl, 2024. Sva prava pridržana. dizajn: Sven Sorić | izrada: Viktor