14/07/24

Razgovor s Kristianom Novakom, 20/9/2019, 19,00 sati

Kristian Novak

U sklopu Connect/Reflect programa, u Gradsku galeriju Striegl stiže autor romana ”Črna mati zemla” i ”Ciganin, ali najljepši” – KRISTIAN NOVAK!

Razgovor s Kristianom Novakom vodit će Mima Juračak.

Ulaz je slobodan i besplatan, stoga nemojte se ustručavati doći u Gradsku galeriju Striegl, i pritom, upoznati i čuti ovog izvrsnog autora.

///
KRISTIAN NOVAK (Baden-Baden, Njemačka, 14. svibnja 1979.), hrvatski književnik i jezikoslovac, profesor na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Dvostruki je dobitnik nagrade Tportala za roman godine (2014. i 2017.), književne nagrade Ksaver Šandor Gjalski te Nagrade Fran Galović.
Potječe iz međimurske obitelji koja je radila u Njemačkoj. Otac je bio inženjer u Mercedes Benzu, a majka radila u tvornici Salamander Bund. Osnovnu školu pohađa u Vrhovljanu, kamo se obitelj smjestila nakon očeve smrti. Gimnaziju polazi u Čakovcu. Pravni fakultet u Zagrebu upisuje 1997., no napušta ga kako bi mogao studirati humanistička područja. Iduće godine upisuje germanistiku i kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Tokom studija počinje raditi na svom prvom romanu o međimurskim studentima u Zagrebu. Roman će pod naslovom “Obješeni” biti objavljen 2005. u Čakovcu. Diplomirao je 2005. te ubrzo počeo raditi na Odsjeku za germanistiku. Doktorirao je 2011. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Na Filozofski fakultet u Rijeci prelazi 2012. U razdoblju od 1998. do 2009. je reprezentativac Hrvatske u karateu, osvajač više europskih i svjetskih medalja te stipendist i kategorizirani vrhunski sportaš HOO-a.

Pažnju kritike privukao je drugim romanom “Črna mati zemla” (2013.), koji je preveden na više stranih jezika. Glavna radnja prati mladog zagrebačkog pisca međimurskih korijena. U oba romana je ukomponirao međimursku kajkavicu. Novakov treći roman “Ciganin, ali najljepši” (2016.) je osvojio književnu nagradu Ksaver Šandor Gjalski kao najbolje prozno ostvarenje. Riječ je o romanu širokog zamaha, s okosnicom u lokalnom stanovništvu i Romima u Međimurju, ali i znatno širim spektrom društvenih pojava, biografija i kulturnih krugova kojima se bavi. Ima elemente kriminalističkog žanra, a čitatelj saznaje priču od četiriju pripovjedača.

Autor je sociolingvističke studije “Višejezičnost i kolektivni identiteti iliraca” (2012). Mladenačka poezija mu je uvrštena u Antologiju međimurske mlade lirike (2011).

///
MIMA JURAČAK je rođena u Sisku 1986. godine. Objavljena je u zbornicima natječaja Lapis Histriae i različitim časopisima. Dobitnica nagrada „Vranac“ i „Ulaznica“ za kratku priču 2016. godine.
Radi kao knjižničarka u osnovnoj školi.

Mima Juračak

///
CONNECT/REFLECT program Gradske galerije Striegl ima za cilj kroz interdisciplinarne i interaktivne programske prakse, intenzivnije povezati publiku različitih dobnih i interesnih skupina s programima na polju suvremene umjetnosti i kulturnih praksi.


povratak na popis novosti
Gradska Galerija Striegl, 2024. Sva prava pridržana. dizajn: Sven Sorić | izrada: Viktor