25/02/20 - 06/03/20

Atelje riječi/pokreta: završna izložba

Gradska galerija Striegl vas poziva na otvorenje završne izložbe kojom predstavljamo radove nastale u sklopu ciklusa radionica za djecu i mlade pod nazivom ”Atelje riječi/pokreta”. sastavni dio otvorenja izložbe bit će i plesna izvedba/koreografija kao rezultat Ateljea pokreta.

Gradska galerija Striegl je tijekom 2019. godine pokrenula ciklus radionica za djecu i mlade u suradnji s Vesnom Roguljom Mart i Aleteom Roguljom Mart. Radionice su pokrenute povodom obilježavanja 100. obljetnice rođenja Slave Striegla u Sisku s namjerom povezivanja Strieglova stvaralaštva s mlađim naraštajima. Tijekom radionica, polaznicima je predstavljen Strieglov opus i tematiziran je odnos umjetnika i umjetnosti spram realnosti. Obrađene su važnije tematske cjeline – pejzaž, vedute grada, animalizam, intima i portret. Tijekom radionica ”Atelje riječi” Strieglovi radovi su bili predlošci za literarno stvaralaštvo te za promišljanje vizualnog sadržaja kroz tekst, a tijekom ”Ateljea pokreta” Strieglovi radovi su bili predlošci za realizaciju plesne improvizacije.

Pod vodstvom Vesne Rogulje Mart održano je 5 radionica u sklopu Ateljea riječi te pod vodstvom Aletee Rogulje Mart 3 radionice u sklopu Ateljea pokreta.

Na ovoj zavšrnoj izložbi prestavit ćemo fotografije radionica kao i literarne radove nastale tijekom radionica. Također će u sklopu otvorenja izložbe biti izvedena završna plesna improvizacija polaznica radionice kao rezultat Ateljea pokreta.

///

VESNA ROGULJA MART rođena je u Sisku 1966. godine. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu studij kroatistike i južnoslavenskih filologija. Predaje na sisačkoj Gimnaziji, idejni je začetnik Zbornika učeničkih radova, koautor brošure 90 godina Gimnazije Sisak, organizator humanitarnih akcija i književnih večeri te mentor učenicima. Objavila je niz članaka, prikaza, kritika i putopisa vezanih uz književnost, ples i planinarenje. Objavom njene knjige ”Ona nikada nije vidjela” pokrenuta je Teina biblioteka 2013. godine u čast dr. Tei Benčić Rimay. Odabrani tekstovi njene plesne proze dio su koreodrame Steiner/skica u režiji Jasmina Novljakovića i koreografiji Jasminke Petek Krapljan iz 2014. godine kojom se obilježilo 120 godina od rođenja sisačkog slikara Milana Steinera. Matica hrvatska – ogranak Sisak 2016. godine izdaje novu zbirku opisne proze GRANICE, GRENZEN, SINIRLARI koja se našla i na policama austrijskih knjižnica. Obje su knjige obrađene u projektu NKČ Vlado Gotovac Sisačka književnost u zvuku. S obitelji živi na rubu grada; priča, piše, pleše i planinari.

///

ALETEA ROGULJA MART rođena je u Sisku 1998. godine. Završila je osnovnu i srednju plesnu školu u Umjetničkoj školi Franje Lučića u Velikoj Gorici te stekla zvanje scenskoga plesača; ujedno je i maturantica Gimnazije Sisak. Studentica je Kinzeološkoga fakulteta u Zagrebu. Ponikla je iz Plesnog i Baletnoga studija Doma kulture Kristalna kocka vedrine s kojim je od 2003. godine uz mentorstvo Jasminke Petek Krapljan nastupala u Hrvatskoj i inozemstvu. Polaznica je raznih plesnih tečajeva i seminara čiji su voditelji bili Joe Alegado, Robert Clark, Larisa Navojec, Korana Smoljanić, Andrea Solomon, Ema Janković, Aleksandra Mišić, Ognjen Vučinić i dr. Do 2018. bila je jedna od asistentica u Plesnom studiju, a od 2018. voditeljica je radionica suvremenoga plesa i koregrafkinja u Top Stepu Sisak. Ovogodišnja je dobitnica državne nagrade za doprinos u povezivanju dramske i plesne umjetnosti za predstavu ”Machbetovi” koja je izvođena na festivalima u Rumunjskoj i Bugarskoj. Osim izvedbenog dijela plesne umjetnosti, bavila se i istraživačkim radom te je u časopisu Poučak objavljen članak ”Ples bez matematike i fizike” u suautorstvu s gimnazijskom profesoricom fizike Blaženkom Slovenec i dr.sc. Nikol Radović s Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Oznake

povratak na izložbe
Gradska Galerija Striegl, 2024. Sva prava pridržana. dizajn: Sven Sorić | izrada: Viktor