08/03/20 - 22/03/20

Godišnja izložba članova FotoKluba Sisak

Sisačka udruga FOTOKLUB SISAK je mjesto okupljanja različitih generacija entuzijasta i zaljubljenika u digitalnu fotografiju. Članovi udruge gaje ljubav prema fotografiji kao likovnom mediju, druženju i edukaciji te su u vrlo kratkom vremenskom periodu kroz svoj angažman i aktivnost utjecali na oblikovanje lokalnog identiteta.
U udruzi su članovi ravnopravni i potpuno slobodni u oblikovanju vlastitog izričaja u digitalnoj fotografiji. Udruga potiče i promiče fotografsko stvaralaštvo u vidu izvođenja i sudjelovanja u izvannastavnim programima u obrazovanju mladih, darovite djece, ali i obrazovanju građana. FOTOKLUB SISAK je pokretač i dvaju projekata. Prvi pod nazivom Sisačka razglednica te drugi Učimo fotografiju/fotografijom kroz Sisačko-moslavačku županiju. FOTOKLUB SISAK u vrlo kratkom vremenu od osnutka 2019. godine uspješno prenosi ljepotu i ljubav prema digitalnoj fotografiji te se nametnuo i upotpunio likovnu scenu grada Siska.
Izložba članova FOTOKLUBA SISAK u Gradskoj galeriji Striegl je rezime aktivnosti, kojima se članovi skupno prezentiraju svaki s tri rada. Najzastupljeniji motiv na digitalnoj fotografiji je pejzaž i ljudska figura, koju svaki od fotografa interpretira svojim fotografskim jezikom. Osim najzastupljenijih motiva na fotografijama, neki od fotografa obrađuju i drugačiju tematiku. Primjerice Anita Horvat se fokusira na dokumentaciju trenutka što daje vrlo zanimljiv rezultat. Anita je posvećena konceptualnoj fotografiji i razradbi ideja. Fotografija Maje Redžić Pahić je koncepcijski apstrahirana, detalji su zanimljivi i suptilni, a sam fotografski prikaz ima dozu zavođenja.
Fotografija ljudske figure na mostu prikaz je otuđenog šetača. Iako je silueta figure u pokretu, fotografija ipak ostavlja dojam sporosti i neprolaznosti. Fotografkinja je zabilježila, odnosno zamrznula trenutak. Autorici Sadiki Bajutti je na ruku pošlo osvjetljenje i arhitektura mosta čime je dodatno razrađena atmosfera fotografije. Fotografija Marije Vulić Dragaš prikaz je Starog grada u Sisku iz zraka. Bez obzira na prepoznatljivost motiva, fotografije iz zraka nam uvijek daju novu perspektivu i dugačiji dojam onoga što nam je već poznato.

– Jurica Škofač

///

FOTOKLUB SISAK osnovan je početkom 2019. godine na poticaj i prijedloge nekolicine entuzijasta i zaljubljenika u fotografiju, iza kojih postoji višegodišnji rad i iskustvo u bavljenju fotografijom (Sadika Bajutti, Tihomir Cavrić, Zoran Luketić, Ankica Magačić, Damir Pahić, Rifet Sedić).
Potreba i ideja za osnivanjem proizašla je iz činjenice da u gradu Sisku postoji mnoštvo fotografa, a ne postoji fotoklub koji bi okupljao članove hobiste zainteresirane za digitalnu fotografiju.
FOTOKLUB SISAK trenutno okuplja 20 aktivnih članova, a vode ga: Zoran Luketić (predsjednik), Damir Pahić (dopredsjednik), Sadika Bajutti (tajnica), te Ivica Bohorc Jerry, Vjekoslav Martinić, Maja Redžić Pahić i Kristina Matijaš (članovi upravnog odbora).
Ciljevi FOTOKLUBA su:
– neprofitna fotografska djelatnost,
– poticanje i promicanje fotografske djelatnosti i fotografskog stvaralaštva,
– zaštita i promicanje prava čovjeka na slobodno interesno udruživanje u fotografskom stvaralaštvu i tehničkoj kulturi,
– njegovanje zajedništva i vrijednosti fotografskog stvaralaštva i fotografske kulture,
– sudjelovanje u humanitarnim i drugim akcijama,
– izvođenje i sudjelovanje u izvannastavnim programima fotografskog i tehničkog odgoja i obrazovanja mladih, a osobito darovite i djece s posebnim potrebama,
– izvođenje oblika fotografskog obrazovanja građana.
Tijekom svog kratkog djelovanja, ostvarene su brojne suradnje (Grad Sisak, Zajednica tehničke kulture, Udruge građana), u kojima je FOTOKLUB SISAK svojim angažmanom i aktivnostima pridonosio prezentaciji i promicanju zajedničkog interesa za lokalnu zajednicu, a samim time opstanku i razvoju fotografske djelatnosti koja utječe na oblikovanje lokalnog identiteta.
Također, FOTOKLUB SISAK je i pokretač dvaju projekata i to: SISAČKA RAZGLEDNICA, te UČIMO FOTOGRAFIJU/FOTOGRAFIJOM KROZ SISAČKO-MOSLAVAČKU ŽUPANIJU, koji će se provoditi u narednom razdoblju od četiri godine, te će biti popraćeni izložbama i edukativnim radionicama.
U proteklih godinu dana, rad FOTOKLUBA SISAK je prepoznat, te s oduševljenjem prihvaćen kako od strane spomenutih lokalnih tijela, tako i od strane zainteresiranih polaznika edukativnih radionica koje provodi FOTOKLUB u suradnji s poznatim i priznatim fotografima.
Također, FOTOKLUB SISAK je inicijator i pokretač fotografskih radionica u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Sisak i Osnovnim školama, koje će se provoditi u sklopu izvannastavnih programa fotografskog i tehničkog odgoja.

Izlagači na izložbi:
● Jasna Anušić
● Sadika Bajutti
● Vesna Bevanda
● Ivica Bohorc Jerry
● Damir Haralović
● Anita Horvat
● Zoran Luketić
● Ankica Magačić
● Vjekoslav Martinić
● Kristina Matijaš
● Damir Pahić
● Maja Redžić Pahić
● Marija Vulić Dragaš
● Slavica Zorko Škufca
● Željko Orlić

///

U mreži brojnih strategija djelovanja umjetničkih galerija koje uključuju u svoje programe različite oblike suvremenih umjetničkih praksi u kontekstu povezivanja s lokalnom zajednicom, Gradska galerija Striegl je pokrenula program pod nazivom ”Shared Space” u sklopu kojega se galerijski prostor ustupa na određeni vremenski period lokalnoj zajednici s ciljem povezivanja različitih oblika djelovanja na polju kulture i suvremene umjetnosti te aktivnog uključivanja građana kroz posredne oblike rada unutar gradske ustanove. Na ovaj način Gradska galerija Striegl ”otvara” svoj fizički i prošireni prostor djelovanja (u diskurzivnom, medijacijskom smislu) lokalnim ustanovama, udrugama, pojedincima.

Oznake

povratak na izložbe
Gradska Galerija Striegl, 2024. Sva prava pridržana. dizajn: Sven Sorić | izrada: Viktor